9 x de lekkerste HelloFresh gerechten met kabeljauw

Kabeljauw is een vissoort, bekend als de Gadus morhua, die voorkomt in de koudere wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Deze vis heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van maritieme culturen, van de Vikingen tot de moderne vissers en is erg populair. In veel maaltijdboxen komen we recepten tegen waarin deze vissoort wordt gebruikt op wekelijkse basis. Zelf ben ik ook erg gek op dit ingrediënt. In deze blog vertel ik je meer informatie over deze producten en deel ik mijn 9 favoriete HelloFresh gerechten!

Wat is Kabeljauw?

Kabeljauw wordt voornamelijk wild gevangen in de wateren van Noorwegen, IJsland, en Newfoundland. Aquacultuur van kabeljauw is ook in opkomst, met pogingen om duurzame kweekmethoden te ontwikkelen die de druk op wilde populaties kunnen verminderen. Deze vis is een ware kameleon in de keuken. Zijn milde smaak en stevige textuur maken hem geschikt voor veel bereidingswijzen, van bakken en grillen tot stoven en stomen. Elke cultuur heeft zijn eigen draai aan de kabeljauw gegeven; Van de Portugese Bacalhau tot de Engelse Fish and Chips. Hieronder vind je diverse manieren om deze vis te verwerken in je recepten:

  • Bakken: Gepaneerde kabeljauwfilets, gebakken tot goudbruin, zijn een klassieker.
  • Grillen: Bestrijk de filets met olijfolie, citroensap en kruiden voor een heerlijke zomerse maaltijd.
  • Stoven: Kabeljauw in een rijke tomatensaus met kruiden en groenten biedt een troostrijke ervaring.
  • Stomen: Gestoomde kabeljauw met een mix van Aziatische smaken is zowel gezond als smaakvol

9 lekkerste recepten van HelloFresh

Als jullie mijn blogs regelmatig lezen dan weet je dat ik dol ben op vis. Met name deze vissoort leent zich om gebruikt te worden in heel veel soorten recepten. Maaltijdbox aanbieders HelloFresh heeft daaom elke week wel 1 of meerdere keuzes met een lekker stukje van deze vis. Hieronder vind je mijn persoonlijke top 9 gerechten die ik de afgelopen periode heb gegeven en beoordeeld. Met name de Bowl en het vispakketje zijn erg lekker. De traditionele curries moet ik echter wel op 1 zetten, want dat is smullen! Tip: ook voor kerst 2024 is dit een smakelijk en luxe ingrediënt dat zeker in de smaak zal vallen.

  1. Milde viscurry met kabeljauw met volkoren noedels en broccoli.
  2. Luxe Thaise curry met zalm, kabeljauw en koolvis met champignons en kokosmelk.
  3. Braziliaanse visstoof met kabeljauw en rijst geïnspireerd op moqueca.
  4. Verse pappardelle met gebakken kabeljauw met romige prei-spinaziesaus, bieslook en citroen.
  5. Luxe bowl met kabeljauw-tempura en mango met rijst, sojabonen, zeewiersalade en limoenmayonaise.
  6. Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen met prei, venkel en aardappelpuree.
  7. Fish pie met zalm, kabeljauw en koolvis met broccoli en geschaafde amandelen.
  8. Vispakketje met kabeljauw met risotto van prei en courgette.
  9. Klassieke kabeljauw met pastinaak in roomsaus met amandelkorst, paddenstoelen en bladpeterselie.

Hoe gezond en duurzaam is deze vissoort?

Kabeljauw is een schat aan voedingsstoffen. Rijk aan eiwitten, vitamine B12, en omega-3 vetzuren, is het een slimme keuze voor een gezond dieet. Het lage vetgehalte maakt het ook ideaal voor diegenen die hun calorie-inname in de gaten houden. Het is belangrijk om duurzaam gevangen of gekweekte kabeljauw te kiezen. Overbevissing heeft in het verleden tot ernstige afnames in populaties geleid. Door te kiezen voor duurzaam gevangen kabeljauw, helpen we de oceaanecosystemen te beschermen.

Hoe bewaar je  verse kabeljauw?
Verse kabeljauw kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Invriezen is ook een optie; goed ingepakt kan kabeljauw tot enkele maanden in de vriezer blijven zonder aan kwaliteit in te boeten.

Wat zijn de beste bereidingstips?
Een verse kabeljauwfilet moet stevig aanvoelen en een frisse zeelucht hebben. De vis is het lekkerst als hij net doorgekookt is; te lang koken maakt hem droog (niet te lang garen dus). Een korte marinade kan de smaak versterken, maar let op dat het niet overheerst. Moderne chefs experimenteren met kabeljauw in fusion-gerechten, die traditionele smaken combineren met nieuwe technieken en presentaties

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.