10 lekkere HelloFresh recepten met zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn een absolute ster in de moderne keuken, en het is hoog tijd dat we deze voedzame en veelzijdige knol de aandacht geven die hij verdient. Steeds meet maaltijdboxen verwerken dit ingrediënten in hun recepturen, waaronder HelloFresh en Factor. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon op zoek bent naar een manier om je dagelijkse maaltijden wat op te leuken, deze aardappel biedt oneindig veel mogelijkheden. In deze blog duiken we diep in de wereld van de zoete aardappel: wat het is, hoe het smaakt, en hoe je het op verschillende manieren kunt bereiden.

Wat is zoete aardappel?
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, is de zoete aardappel geen familie van de gewone aardappel. Ze behoren tot verschillende plantenfamilies: de gewone aardappel tot de nachtschadefamilie en de zoete aardappel tot de windefamilie. De zoete aardappel is eigenlijk een knol en geen wortel, en hij wordt vooral geteeld in warmere klimaten. Er zijn veel verschillende soorten zoete aardappelen, variërend in kleur van wit en oranje tot paars.

Top 10 HelloFresh recepten met zoete aardappel

De afgelopen jaren hebben wij ook zelf ook een voorkeur ontwikkeld voor dit lekkere en veelzijdige ingrediënten. Je kunt het tegenkomen in verschillende soorten recepten en kan het op diverse manier klaarmaken (hierover lees je straks meer in deze blog). Hieronder vind je onze top 10 HelloFresh maaltijden met zoete aardappel die je zeker eens moet uitproberen. Elke week kun je nieuwe recepten kiezen en er zijn vaak wel meerdere gerechten met dit oerhollandse ingrediënt.

  1. Aziatische stijl pinda bowl met korianderquinoa en zoete aardappelen, pittige pinda’s en sesambroccoli.
  2. Gevulde zoete aardappel met pittige zwarte bonen met avocadodip en limoensaus.
  3. Mexicaanse bowl met rundergehakt en zoete aardappel met rodekool en mais.
  4. Maaltijdsoep met zoete aardappel en paprika met zure room en bierbostelbroodje.
  5. Veggie bowl met zoete aardappel en hummus-citroendressing met linzen-komkommersalade en geroosterde bloemkool.
  6. Gnocchi van zoete aardappel met burrata en tomaat met parmigiano reggiano en vers basilicum.
  7. Wildzwijnburger met jus van pikante uienchutney met zoete aardappel-wortelpuree, rucola en veldsla.
  8. Midden-Oosters gekruide veggiebowl met zoete aardappel, kikkererwten, spinazie en labne.
  9. Dahl met zoete aardappel en kokosmelk met pompoenpittensalsa en kruidig naanbrood.
  10. Gepofte zoete aardappel met tempeh met gesuikerde pinda’s en ras-al-hanoutveganaise.

Hoe kan ik deze aardappel bereiden?

Als jij geen maaltijdbox hebt en zelf een recept wilt zoeken kom je diverse technieken tegen waarop je dit ingrediënt kunt klaarmaken. De meeste HelloFresh recepten gebruiken een van de ze onderstaande kooktechnieken:

  • Koken: Koken is de meest eenvoudige manier om zoete aardappelen te bereiden. Je kunt ze in hun geheel koken of in stukken gesneden. Eenmaal gekookt, kunnen ze worden gepureerd, gebruikt in soepen of als bijgerecht worden geserveerd. Eventueel kun je er ook een aardappelpuree van maken.
  • Bakken: Bakken is ideaal voor als je de natuurlijke zoetheid en de romige textuur van de aardappel wilt benadrukken. Ze kunnen worden gebakken in hun schil of gepeld en in stukken gesneden. Voeg wat olijfolie, zout, en je favoriete kruiden toe voor extra smaak. Kies direct een geschikte koekenpan.
  • Frituren: Ja, je kunt het ook frituren! Zoete aardappelfrietjes zijn een populair alternatief voor gewone friet. Ze zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Gebruik een kruidenmengsel om ze op smaak te brengen.
  • Grillen: In plakjes gesneden kunnen ze ook perfect op de grill. De grill voegt een rokerig aroma toe, wat uitstekend combineert met de zoetheid van de aardappel.
  • Stomen: Als je op zoek bent naar een gezondere bereidingswijze, is stomen een goede optie. Door te stomen behouden de aardappelen hun voedingsstoffen beter dan bij koken. Je kunt hiervoor bijv. een stoompan gebruiken.

Hoe gezond is zoete aardappel?
Naast zijn heerlijke smaak heeft de zoete aardappel ook talloze gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan vitamine A, C, en enkele B-vitaminen, evenals mineralen als kalium en magnesium. Ze bevatten ook veel vezels en antioxidanten. De oranje variant is bijzonder rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Lees hier meer over hoe gezond of ongezond aardappelen zijn.

Hoe smaken zoete aardappelen?
De smaak van de zoete knollen kan variëren, maar ze hebben over het algemeen een zoetere en nootachtigere smaak dan gewone aardappelen. De textuur kan ook variëren van romig en zacht tot droog en meelachtig, afhankelijk van het type en de bereidingswijze.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.