Voordelen van koken met een stoompan

Tegenwoordig heb je luxe inbouw steamers. Perfect natuurlijk. Maar de stoompan doet feitelijk hetzelfde en kost nog niet een fractie van deze dure inbouwapparatuur. Natuurlijk is een steamer een uitstekende manier om gerechten klaar te maken, maar niet iedereen beschikt over die luxe. De stoompan echter is door iedereen aan te schaffen, ze zijn niet zo duur. Je kunt een hele stoompan kopen, of alleen een stoominzet, die je op je gewone kookpan plaatst. Eenvoudig en goedkoop te krijgen bij de Hema of Ikea. Of kijk eens bij een kringloopwinkel.  Wil je er helemaal niets voor hoeven aanschaffen, dan kun je ook stomen met een kookpan, daarop een ijzeren vergiet (die met de gaatjes wel in je pan valt) en daarop een deksel.

Hoe werkt een stoompan?

In de onderste pan gaat een laagje water, ik doe meestal zo’n 5 cm. Dan gaat de stoominzet (of je vergiet) er bovenop. Daar gaat je te stomen eten in. Daar bovenop plaats je het deksel. Wat je gaat stomen komt nu niet in aanraking met het water, maar alleen met de stoom die ontstaat en zo gaar je het.

De voordelen van de stoompan

1. Het is lekker snel
Stomen doe je met een klein laagje water dat snel aan de kook is en dus begint je stoomproces al snel. Veel sneller dan dat je je groenten op zet in een pan met koud water

2. Het is makkelijk!
Het is super simpel om te doen en levert je geen extra werk op.

3. Het is goedkoop!
Een stoominzet of stoommandje is niet zo duur en je hebt er toch veel profijt van. Daarnaast staat een pan met groenten die je kookt veel langer op het vuur, ook dat scheelt uiteindelijk natuurlijk.

4. Het is veel lekkerder!
Dat is echt zo. De smaak blijft veel beter behouden, alles wat je stoomt heeft dus meer smaak dan dat je het zou koken.

5. Het is gezonder!
Gezonder? Ja! Want er gaan geen voedingsstoffen verloren in het water. Wat je stoomt komt niet in contact met het water. Zo blijven alle voedingsstoffen dus beter behouden.

6. Het is makkelijker te verteren!
Gestoomde groenten verteren gemakkelijker dan rauwe of gebakken groenten. Kort stomen kan daarom prettiger zijn dan sommige groenten rauw te eten.

Al met al zes prima redenen om te gaan stomen. Probeer het gewoon eens uit en ontdek zelf of het iets voor jou is.

Wat kun je stomen?

Nu wil je misschien nog even weten wat je dan precies kunt stomen. Alle stevige groenten zijn geschikt. Maar je kunt ook je aardappels in stukjes snijden en stomen of krieltjes in de schil bijvoorbeeld. Een andere tip is bataat (zoete aardappel) uit de stoompan. De bataat hoef je alleen maar te wassen en kan zo in blokjes in de stoompan. Op je bord bestrooien met wat vers zeezout en smullen maar. Overigens kun je niet alleen groenten stomen. Ook vis of kip is heel geschikt om te stomen.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.