Gezondste Maaltijdbox

De trend in Nederland is de laatste jaren om gezonder te leven. Niet alleen door meer te bewegen maar ook gezonder te eten. Een maaltijdbox kan je hierbij helpen. In de praktijk blijkt het lastig te zijn voor mensen om hun eetpatroon om te gooien. Zit snacken in ons bloed? De grootste winst kunnen mensen behalen door hun maaltijden beter te plannen. Ontbijt, lunch en avondeten (en misschien nog een gezonde snack). Daarbij moet je letten op variatie en porties. In deze blog bespreken we hoe gezond een maaltijdbox is en hoe dit product jou kan helpen bij een gezondere levensstijl.

Hoe kan ik gezond eten

In de basis weet iedereen wel dat je veel groente en fruit moet eten om gezond te blijven. Hierin zitten belangrijk vitamines en mineralen. De schijf van 5 zal ook voor de meeste mensen niet onbekend zijn. Het voedingscentrum heeft daar uitgebreid aandacht aan besteed. De 6 basisprincipes die ze hanteren zijn:

  1. Volop groente en fruit eten
  2. Vooral volkoren producten eten
  3. Meer plantaardig voedsel / vis en minder vlees
  4. Zachtere en vloeibare vetten gebruiken
  5. Drinken zonder al te veel suiker
  6. Nooit ‘te veel’ en ‘te vaak’ eten

Het is voor veel mensen lastig om in hun dagelijks leven constant bezig te zijn met hun voeding. Het is ook niet echt leuk om daar 24/7 mee bezig te zijn (al maken sommigen daar een sport van). Speciaal voor mensen die gezonder willen eten is de maaltijdbox een geschikte oplossing. Er zijn namelijk een aantal maaltijdboxen die gezondheid als focus hebben. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Ekomenu maar ook HelloFresh. Veel aanbieders proberen hun menu’s en recepten zo in te richten / ontwikkelen dat ze hoog scoren op gezondheid, voedingswaarden en de schijf van 5.

Welke maaltijdboxen zijn gezond?

Er zijn meerder aanbieders van gezonde foodboxen. Maar let op: je hebt daar zelf ook invloed op. Bij veel maaltijdboxen kun je tegenwoordig namelijk zelf je recepten kiezen. Ook al zijn alle recepten gezond en lekker, je kunt zelf kiezen voor een goede afwisseling. Standaard worden er een aantal gerechten voor je geselecteerd bij o.a. Marley Spoon en Hello Fresh, echter kun je dit wisselen. Bij de famliebox bijvoorbeeld, heb je de optie om te kiezen voor meer variatie. Door alleen maar vleesgerechten te kiezen ben je ongezonder bezig dan iemand die en vlees, en vis en vegetarische menu’s kiest. Je hebt dus altijd zelf de ‘schijf van 5’ touwtjes in handen.

1. Ekomenu

Bij Ekomenu kan je kiezen voor 14 verschillende gezonde menu’s. Elk menu is afgestemd op een specifieke eetwens. Bijvoorbeeld gevarieerd, vegetarisch, eiwitrijk of afslanken. De ingrediënten zijn 100% biologische en komen zoveel mogelijk rechtstreeks van (Nederlandse) boeren en producenten. Het is dus een heel eenvoudige manier om meer bewust te eten en om bijvoorbeeld af te vallen of om op gewicht te blijven. In Mijn Ekomenu kan je precies zien hoeveel groente je eet en ook hoe jouw keuzes bijdragen aan een betere wereld!

2. HelloFresh

Bij HelloFresh kan je kiezen uit 30 maaltijden per week. Je kunt heel eenvoudig de gezonde recepten er uit zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op Bewuste Keuze. Je ziet dan alleen recepten met veel groenten en weinig calorieën. Bij gerechten met wat meer vetten en kcal’s krijg je handige tips hoe je het wat gezonder kunt maken. Bijvoorbeeld door een ingrediënt (deels) weg te laten en te gebruiken voor een lunch. Verder zijn alle recepten gebaseerd op Richtlijnen Voedselkeuze van de Gezondheidsraad. Op die manier weet je zeker dat je gevarieerd en gezond eet, iedere dag opnieuw.

3. Marley Spoon

Marley spoon werkt deels met biologische producten. Deze groenten komen vers van het land en zijn super fris en voedzaam. Deze luxere box wordt veel gekozen door mensen die meer gemak willen maar toch met hun gezondheid bezig willen zijn. Marley Spoon onderscheidt zich met meer bijzondere en creatieve gerechten van over de hele wereld. Het is dus een heel geschikte box voor mensen die graag nieuwe keukens leren kennen maar tegelijkertijd wel graag willen dat het allemaal gezond en gevarieerd is.

4. Green Chef

Wie op een hippe manier toch verantwoord wil eten moet zeker eens kijken naar het actuele aanbod aan leefstijlen van Green Chef. Deze nieuwe aanbieder van maaltijdboxen biedt diverse recepten aan die voldoen aan diëten en populaire eetstijlen van 2024. Denk aan veganistisch, vegetarisch, keto, eiwitrijk, koolhydraatarm of caloriebewust.