Top 10 meest gebruikte pannen tijdens het koken

Kook jij veel met een maaltijdbox en ben je toe aan een nieuwe pannenset? Of ga je verhuizen en wil je een pannenset kopen, maar weet je niet welke pannen je nodig hebt? In dit artikel zetten we op een rij welke soorten pannen er te koop zijn. We hebben 10 populaire soorten voor je uitgekozen en daarover kun je aanvullende informatie lezen. Als jij kookt met een maaltijdbox weet je dat je heel veel verschillende soorten recepten kunt tegenkomen. Als je beschikt over verschillende type pannen, en goed weet hoe je ze moet gebruiken, kun je jouw gerechten nog smaakvoller maken.

10 meest populaire soorten pannen

Hieronder kun je direct de top 10 veel gebruikte pannentypes vergelijken:

1. Koekenpan

De koekenpan is altijd rond van vorm. Wat opvalt is de lage rand van de koekenpan. Deze pan is in verschillende afmetingen te krijgen, van ongeveer een doorsnede van 20 cm. tot en met 35 cm doorsnede. Een koekenpan wordt voor verschillende gerechten gebruikt. Je kunt er goed vlees in braden, maar ook pannenkoeken in bakken, aardappels in bakken of een eitje bakken.

2. Hapjespan

In tegenstelling tot de koekenpan heeft de hapjespan een hoog opstaande rand. Hiervoor is de pan erg geschikt voor bijvoorbeeld éénpansgerechten in te bereiden. Ook stamppotten kun je er goed in bereiden. Veel mensen gebruiken een hapjespan ook voor het braden van vlees.

3. Steelpan

Een steelpan heeft net als de hapjespan een hoog opstaande rand, maar is veel kleiner. De steelpan heeft meestal geen anti-aanbaklaag en is dus niet geschikt om in de bakken of te braden. De steelpan gebruik je vooral voor het verwarmen van sausen of melk. De diameter van de steelpan is ook een stuk kleiner dan die pan een koekenpan of een hapjespan. Meestal heeft de steelpan een diameter die ongeveer even groot is als de kleinste kookpan uit je pannenset.

4. Kookpan

Een kookpan heeft een hoog opstaande rand en een deksel. Er zitten altijd meerdere maten in een pannenset, want je hebt tijdens het koken meestal een aantal pannen tegelijkertijd nodig. Voor de meeste groenten heb je een kleinere pan nodig dan voor aardappelen. Als je in een pan kookt die niet te groot is, gaat er ook minder energie en warmte verloren. Door de deksel te gebruiken raak je ook minder warmte kwijt, wat ook behoorlijk energie bespaart.

5. Soeppan

Een soeppan is ongeveer hetzelfde als een kookpan, maar dan alleen hoger. Hierdoor kun je meer liters in de pan kwijt, wat een soeppan veel handiger maakt om verse soep te bereiden dan in een kookpan.

6. Wokpan/Wadjan

Een wokpan lijkt op een hapjespan, maar heeft een veel schuinere en lagere rand. Dit maakt de wokpan ideaal voor het bereiden van roerbakgerechten. Een Wadjan lijkt erg op een wok, maar is nog een maat groter dan de wokpan. Hierdoor is een Wadjan meer geschikt voor de grotere roerbakgerechten.

7. Grillpan

In een grillpan kun je goed vlees bereiden. De grillpan is vierkant en soms rond. De zware bodem van gietijzer is geribbeld, waardoor je van die typische grill-streepjes krijgt in het vlees. Vlees grillen is gezonder, doordat het vlees niet in de boter ligt, maar meer daarboven. Daardoor is het vlees minder vet en smaakt vaak ook lekkerder.

8. Vispan

Een vispan lijkt erg op een koekenpan, maar is meestal groter of ovaalvormig. De reden hiervoor is dat een vis over het algemeen langer van vorm is dan een stukje vlees. De vis past dus meestal helemaal in de vispan en zal in een koekenpan uitsteken.

9. Snelkookpan

Vroeger werd een snelkookpan veel gebruikt. Een snelkookpan kookt de maaltijd door het gebruik van hoge druk. Misschien ken je term hogedrukpan nog van vroeger. Het gemak van een snelkookpan is vooral de snelheid. Door de druk is de maaltijd veel sneller klaar, tot wel drie keer sneller dan koken in een kookpan. Alle ingrediënten doe je tegelijkertijd in de snelkookpan, dus kun je minder goed verschillende tijden gebruiken voor de groenten en de aardappelen. De snelkookpan is de laatste tijd weer in opmars. Je ziet steeds meer mensen de snelkookpan weer gebruiken, om ‘s avonds niet te lang in de keuken hoeven te staan.

10. Slowcooker

De Slowcooker is erg in opmars. Het is een bijzondere manier van koken die veel meer tijd in beslag neemt dan het koken in kookpannen. Het is erg geschikt voor stoofpotjes, stoofschotels, een lekkere risotto of bonenschotels. Rundvlees bereiden gaat voortreffelijk in een Slowcooker. Veel gebruikers doen in de ochtend alle ingrediënten in de Slowcooker, om ‘s avonds thuis te komen met in huis de heerlijke geuren van een vers bereidde maaltijd. En je kunt zo aan tafel!


Een nieuwe pannenset kopen

Als je een nieuwe pan aan wilt schaffen zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Zoals waarvoor je de pan wilt gaan gebruiken, hoe je het wil en moet reinigen, het onderhoud van de pan, welke warmtebron gebruik je en van welk materiaal moet de pan gemaakt zijn?  Je hebt verschillende warmtebronnen om je eten op te bereiden.

  • Gas: Gas is een veel gebruikte manier om op te koken. Voor gas hoef je geen speciale pannen aan te schaffen.
  • Elektriciteit: Een elektrische kookplaat heeft plaat of spiraal die door middel van stroom verwarmd word. Deze geeft zijn warmte af aan de pan. De plaat wordt langzaam warm, maar koelt ook langzaam af.
  • Keramisch: Een keramische kookplaat bestaat uit een dikke glasplaat, hierin bevind zich een gloeispiraal die de kookplaat verwarmd. De keramische kookplaat wordt langzaam warm en blijft lang heet.
  • Inductie: Een inductiekookplaat werkt door middel van een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt ervoor dat de pan snel verwarmd word.
  • Halogeen: Dit werkt door middel van een verwarmingselement, een lamp die de glasplaat verwarmt. Het nadeel van koken op halogeen is dat de glasplaat langzaam afkoelt en dat de hittebron kan slijten.
  • Ovengebruik: Op de pan staat eventueel een ovenicoon, waarop je af kunt lezen tot welke temperatuur deze in de oven kan. Let op: niet elke pan is geschikt voor in de oven.

Welk type eten kook je met welke type pan?

Het is belangrijk te weten waarvoor je de pan gaat gebruiken:

  • Om het eten te bakken kun je een koekenpan gebruiken. Het eten gaart hierin en word mooi bruin. Om aanbakken te voorkomen gebruik je olie of boter.
  • De naam zegt het al, deze pan is geschikt om eten te braden. Braden is bedoeld voor eten dat een langere bereidingstijd heeft. Meestal gebruik je de braadpan om bijvoorbeeld vlees, kip of vis te braden.
  • In deze pan kook je groenten, aardappelen, rijst enz. Je kunt de pannen in verschillende uitvoeringen kopen Let wel op de handgrepen, deze zijn niet allemaal hittebestendig.
  • In de grillpan kun je vlees, vis en groenten grillen. Vlees kun je ook insmeren met olie of boter. Want olie verdwijnt al snel tussen d ribbels. Je eten plakt vaak eerst even vast aan de ribbels. Het eten laat al snel los van de pan, waardoor er een mooi knapperig patroon op je eten ontstaat.
  • Voor het stomen van bijvoorbeeld rijst, groenten, aardappelen, vlees of vis kun je gebruikt maken van de stoompannen. In de pan vind je een een stoominzet/mandje. Onder in de pan zet je een laagje water die aan kook gebracht moet worden. Het mandje mag het water niet raken. Als het water kookt word het eten gestoomd.
  • Een wok is een grote hoge pan om je eten in te roerbakken. Doordat het vuur om de pan gaat indien je deze op een wokpit gebruikt is de bereidingstijd kort. De smaak van het eten blijft hierdoor behouden.
  • De braadpan wordt ook wel stoof of sudderpan genoemd. Een braadpan is wijd en diep, heeft een dikke bodem en een zwaar deksel. Ingrediënten kun je hierin zachtjes laten sudderen op een lage temperatuur. Een braadpan is meestal gemaakt van gietijzer of staal. Dit type is heel popular voor gerechten die je kunt vinden in kerstboxen.

Schoonmaken en onderhouden van je pannenset
Door op de juiste manier je pan te onderhouden en te reinigen heb je voor langere tijd plezier van je pan. Met het koken zorg je altijd het juiste keukengerei te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld in een pan met anti aanbaklaag altijd een houten of kunststof spatel of lepel. Reinig je pan met de hand, maar niet met een schuurspons of een schuurmiddel als deze niet in de vaatwasser mag. Meestal kun je de pannen met een afwasmiddel en een borstel afwassen. Spoel ze daarna na met heet water en droog ze af.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.