9 x lekkere kipgyros recepten van HelloFresh

Kipgyros, een culinaire traktatie uit de Griekse keuken, staat bekend om zijn rijke smaken en eenvoudige bereidingswijze. In deze blog vertel ik je alles over de oorsprong van kipgyros tot aan de beste manieren om dit gerecht zelf te bereiden. Heel veel maaltijdboxen verwerken dit in hun gerechten. Daarom tonen we hieronder ook nog een overzicht met onze meest populaire recepten zodat jij deze zelf kunt uitproberen.

Wat is Kipgyros?

Kipgyros is een populair Grieks gerecht, vaak geserveerd als een soort streetfood. Het bestaat uit dun gesneden stukjes gekruide en gegrilde kip, die traditioneel op een verticale rotisserie worden gekookt. De langzaam geroosterde kip wordt vervolgens in dunne plakjes gesneden en geserveerd in een pita, samen met sauzen zoals tzatziki, en garnituren zoals ui, tomaat, en frietjes.

€90
Bekijk code
hellofresh-kortingscodes-actueel

HelloFresh tot €90 korting

Bestel jouw eerste 4 boxen met een korting tot €90!
Bekijk kortingscode

Alles over de oorsprong
Het woord ‘gyros’ komt van het Griekse woord voor ‘draaien’, een verwijzing naar de kookmethode waarbij het vlees aan een roterende spies wordt gegrild. Hoewel gyros in de huidige vorm een relatief modern gerecht is, daterend uit de vroege 20e eeuw, zijn de wortels ervan diep verankerd in de geschiedenis. Soortgelijke kookmethoden werden al gebruikt in het Ottomaanse Rijk en het Midden-Oosten, denk aan gerechten als shawarma en döner kebab (ook bekend uit de Libanese keuken).

9 lekkerste HelloFresh recepten

Je kunt kip verwerken in heel veel soorten gerechten en combinaties. Bij HelloFresh kom je het veel tegen in een maaltijdsalade, bowl of op een pizza. Als je de recepten voor de komende weken bekijkt is er veel veel keuze. Wellicht komt een van onze onderstaande 9 favoriete recepten wel voorbij.

  1. Bulgurbowl met kipgyros en avocadodip met rode biet, komkommer en labne.
  2. Kipgyros met kruidige bulgur met koolrabi, vadouvan en frisse labne.
  3. Frisse tabouleh met kipgyros en verse kruiden in schuitjes van little gem.
  4. Kapsalon met kipgyros met zelfgemaakte ovenfriet, sla en cherrytomaten.
  5. Turks broodje met kipgyros, feta, yoghurt en tomaat.
  6. Pizza kipgyros met zelfgemaakte knoflooksaus en wokgroenten.
  7. Bowl met orzo en kipgyros met komkommer, cherrytomaten, munt en Griekse yoghurt.
  8. Kipgyros met tomatenorzo met munt-yoghurtdressing.
  9. Bulgursalade met kipgyros en avocadodip met gele biet, komkommer en labne.

Ingrediënten en Kruiden

De sleutel tot de authentieke smaak van kipgyros ligt in de marinade. Typische ingrediënten voor de marinade zijn olijfolie, citroensap, knoflook, en een mengsel van kruiden zoals oregano, tijm, koriander, en soms paprikapoeder of cayennepeper. De kip wordt idealiter enkele uren of zelfs een nacht gemarineerd, zodat de smaken goed intrekken.

Bereidingswijze

Hoewel de traditionele manier van bereiden met een rotisserie in restaurants plaatsvindt, kan kipgyros ook thuis gemaakt worden. Na het marineren kan de kip gebakken of gegrild worden. Voor een thuisversie kan het vlees in een grillpan of op de barbecue worden bereid, waarbij het belangrijk is om het vlees regelmatig te keren voor een gelijkmatige garing.

Serveren en variaties
Kipgyros wordt traditioneel geserveerd in een warme pita, samen met tzatziki, gesneden tomaten, ui, en soms frietjes. Voor een gezondere variant kan het ook geserveerd worden met een Griekse salade of op een bedje van rijst. Experimenteer ook met verschillende groenten of voeg feta toe voor een extra Griekse touch.

Dus: Kipgyros is niet alleen een smakelijk gerecht, maar ook een prachtig voorbeeld van de rijke Griekse culinaire traditie. Het is verrassend eenvoudig te bereiden en biedt ruimte voor variatie. Of u het nu traditioneel bereidt of uw eigen twist eraan geeft, het is een heerlijke manier om de smaken van Griekenland in uw eigen keuken te brengen.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.