Kant en klaar maaltijden

Er is de laatste tijd veel nieuws geweest rondom kant en klaar maaltijdbox. Zo zouden deze maaltijden flink onder de maat presteren. Er is kritiek op de versheid van deze gerechten. Groenten zouden niet hygiënisch zijn en vlees of vis niet schoon. Vooral in ziekenhuizen en verzorgingshuizen blijkt deze kritiek vaak te kloppen. Recent onderzoek toonde dit nog aan. De kant en klaar maaltijden van jumbo of albert heijn zijn vaak qua smaak niet te vergelijken met bijvoorbeeld kook jij of ik. Op de vraag: zijn kant en klaar maaltijden gezond is ook geen duidelijk antwoord te geven. Het Voedingscentrum heeft richtlijnen voor een warme maaltijd (3). De warme maaltijd valt in de categorie ‘bij voorkeur’ als de maaltijd aan de volgende eisen voldoet.

Beoordeling kant en klaar maaltijden

Voedingsstof Richtlijn
Energie 400 – 700 kilocalorieën per portie
Verzadigd vet ≤ 10 en%
Transvet ≤ 1,0 en%
Voedingsvezel ≥ 1,3 gram per 100 kcal
Groente >150 gram per portie
Natrium ≤ 160 mg per 100 gram
Toegevoegd suiker ≤ 10 en%

Als je in de supermarkt loopt schijnen slechts weinig van deze kant-en-klaar maaltijden aan deze voorwaarden te voldoen. Je koopt gemak en snelheid. Voor sommige mensen een uitkomst, voor anderen een dooddoener. Wil je echt smaak en iets unieks op tafel zetten? Kies dan voor een normale maaltijdbox. Hiermee haal je versheid en diversiteit in huis. Wat mensen vaak tegenstaat is de magnetron. Een bakje met eten 8 minuten in de magnetron zetten om op te warmen lijkt ook in de verste verte niet op iets wat restaurant waardig is. Vaak is de verhouding groenten t.o.v. rijst of aardappelen ook scheef. Je krijgt te weinig goede voedingsstoffen binnen. Wanneer je via kook jij of kook ik een kant-en-klaar maaltijd koopt je in ieder geval meer smaak. De prijs per maaltijd is alleen wel hoger in vergelijking met hellofresh of marley spoon. Een gerecht bereiden kost je dan echter wel 20 minuten meer tijd. Je kunt voor jezelf beslissen of je gaat voor gemak en snelheid, of versheid en maximale gezondheid. Het is overigens niet perse altijd het geval dat een maaltijdbox meer goede voedingsstoffen bevatten in vergelijking met een kant-en-klaar maaltijd.

Beste kant en klaar maaltijd

Omroep max heeft recentelijk een onderzoek gedaan naar deze voorgekookte gerechten. De top 5 leveranciers was “Foodconnect (diepvries)”, “Apetitito en Maaltijdservice.nl”, “Foodconnect (koelvers)”, “Vers aan Tafel” en “Lekker thuis en Vers voor Thuis”. Er is een duidelijk verschil tussen diepvriesmaaltijden en verse kant-en-klaar maaltijden die slechts enkele dagen houdbaar zijn. Deze laatste gerechten zijn stukken verser en voedzamer. Er was in het onderzoek veel kritiek over de groenten. Deze zouden smakeloos zijn en van slechte kwaliteit. Deze zouden te goedkoop worden ingekocht. Hetzelfde is het geval voor bijvoorbeeld aardappels. Het vermoeden is dat afgekeurde producten, die niet voldoen aan de standaard eisen om in een supermarkt te liggen, worden gebruikt in de kant en klaar maaltijden.

Kant en klaar maaltijden voor gezinnen of kant en klaar maaltijden voor ouderen moeten juist voedzaam zijn. Deze doelgroepen hebben belang bij goede en gevarieerde voeding. Een zorgelijke conclusie had betrekking op een te hoge aanwezigheid van bacteriën. Deze maaltijden bevatten vaak te veel bacteriën die niet goed zijn voor de gezondheid. Er zijn bijvoorbeeld onderzoek naar de microbiologische risico’s van kant-en-klaar maaltijden. Wil jij het gemak van zo’n snelle thuis maaltijd wel eens proberen? Dan adviseren we om niet te goedkope maaltijden aan te schaffen. Kies voor een betrouwbare partij die weet wat ze doen en streven naar versheid van kant en klaar gerechten, of bezoek de lokale slager. Eventueel is er ook nog mealhero en Plant B.  Daar bestel je vriesverse kant en klaar maaltijden aan huis.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.