Veganistische maaltijdboxen

Veganisme is een levenswijze waarbij je er naar streeft geen dierlijke producten te gebruiken. Dit kan verschillende redenen hebben; de ene veganist doet dit voor het dierenwelzijn en de andere voor zijn of haar eigen gezondheid of het milieu. Er zijn tegenwoordig verschillende veganistische maaltijdboxen op de markt. Op deze pagina vergelijken wij deze plantaardige maaltijdboxen. Je vindt een overzicht met de verschillende leveranciers en lees meer over wat deze levensstijl precies inhoudt. Laten we eerst antwoord geven op de vraag: wat is wel of geen plantaardige voeding?

  • Een veganist eet geen: Vlees, Melk en andere vormen van zuivel, Eieren, Honing, Gelatine en e-nummers met een dierlijke afkomst.
  • Een veganist eet wel: Groente en fruit, Granen, aardappelen en pasta, Noten, zaden, pitten en bonen, Peulvruchten, Melk- en Vlees vervangers en Kruiden.

Verder gebruikt een veganist ook geen producten die van dierlijke afkomst zijn (wol, zijde, leer) of op dieren getest kunnen zijn, ook aal verschilt dit laatste ontzettend per veganist. Wat vaak ook voorkomt bij veganisten is de focus op gezond leven, veel veganisten sporten daarom ook en proberen vetten en geraffineerde suikers zo veel mogelijk te vermijden. Veganisme is een veilige en gezonde leefstijl zolang je er als veganist maar op let bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen zoals ijzer, zink en eiwitten maar dit is makkelijk te vinden in plantaardige producten.

Wat is een veganistische maaltijdbox?

Een veganistische maaltijdbox is een pakket met 100% vegan ingrediënten en recepten voor enkele heerlijke maaltijden. Wanneer jij deze leefstijl hanteert moet je keuzes maken; wat kan/mag ik wel of niet eten. De maaltijdbox aanbieder heeft deze lastige keuzes al voor je gemaakt. Je kunt er dus op vertrouwen dat je uitsluitend 100% vegan recepten in je box zult aantreffen. Geen producten met een dierlijke oorsprong, uitsluitend plantaardige producten. De recepten zijn speciaal ontwikkeld om wel voldoende variatie en voedingsstoffen te bieden om het gerecht ook echt gezond te maken. Zo zul je dus altijd veel groenten in de receptuur terugzien.

Welke VEGAN boxen zijn er?

In Nederland zijn verschillende aanbieders van plantaardige maaltijdboxen. Grote leveranciers zoals HelloFresh en Marley Spoon zijn er niet op ingesteld om een complete box te kunnen leveren met uitsluitend VEGAN-recepten. Het kan wel zijn dat er incidenteel 1 of 2 maaltijden tussen zitten. Je moet dus echt op zoek naar een specialist met focus op duurzaamheid, milieu en gezond eten. De aanbieders Ekomenu en Veganbox (en Vegan masters voor kant-en-klaar producten) kunnen je goede opties bieden. Hieronder lichten we deze aanbieders kort toe:

1. Ekomenu

Bij Ekomenu kun je kiezen uit verschillende leefstijlen die passen bij je dieet, allergieën of voedingswensen. Op basis van de gekozen leefstijl krijg je een persoonlijk menu. Dit menu bestaat uit 100% veganistische en biologisch producten. Eventueel kun je de recepten nog aanpassen of wisselen voor een andere gerecht wat lekkerder lijkt. Je zit nooit vast aan een abonnement en kan dus altijd pauzeren of opzeggen. Met Ekomenu kun je eenvoudig en laagdrempelig kennismaken met de veganistische wereld. Je kunt bij Ekomenu ook heel goed terecht voor een vegetarische box.

2. Veganbox

Veganbox is een 100% vegan leverancier. Ze bieden dus ook geen vegetarische recepten of producten met vlees en vis. Je kunt dus veilig en vertrouwd gebruik maken van hun service. Elke week is een aanbod van 6 verschillende maaltijden waaruit je zelf een keuze kan maken. De box wordt aangeboden voor 2 tot 4 personen.

3. Vegan Masters

Wil je snelle maaltijden bestellen voor tussendoor? Bijvoorbeeld een sandwich, pizza, pasta of rijstgerecht? Dan kun je de veganistische kant en klaar gerechten van Vegan-Masters eens uitproberen. Deze leverancier heeft een groot aanbod aan snacks en gerechten die vers worden bereidt in hun keuken in Amsterdam. Je ontvangt deze dagverse gerechten gekoeld aan huis en kunt ze opwarmen in de oven of magnetron.

4. Plant B

Ben jij al bekend met de klant en klaar gerechten van Plant B? Ze bieden een assortiment heerlijke gerechten die je in no-time op tafel zet. Eenvoudig te bewaren in de diepvries en op te warmen in de magnetron of oven. Het zijn gezonde maaltijden, 100% plantaardig, met veel groenten en zaden.


Waar kan ik veganistische boodschappen bestellen?
Veganisme is in opkomst. Steeds meer organisaties komen met een specifiek aanbod veganistische producten. Je kunt je veganistische boodschappen kopen in veganistische supermarkten, webshops, natuurvoedingswinkels en steeds vaker in “gewone supermarkten zoals Jumbo, COOP, PLUS en Albert Heijn. Het aanbod plantaardige producten groeit met de dag. Het wordt steeds gemakkelijker om als veganist je dagelijkse boodschappen te doen, een veganistische vakantie te boeken of een veganistisch restaurant te vinden. Een maaltijdbox kan daarbij uiteraard helpen. Je kunt op die manier echt laagdrempelig kennismaken met deze levensstijl.  Als je een bepaald veganistisch product wilt kopen, controleer dan wel even of het product 100 % veganistisch is. Heel af en toe krijgt een product de stempel “vegan” terwijl dit niet zo blijkt te zijn.

Hoe gezond zijn deze recepten?
De recepten zijn uiteraard heel erg gezond. Er worden namelijk geen kunstmatige smaak, geur of kleurstoffen gebruikt in de producten en de ingredienten zijn vaak ook nog biologisch geteeld. Dat maakt dat je een extra voedzaam en verantwoorde maaltijd op tafel kan zetten.

Zijn deze boxen duurder dan gemiddeld?
Wanneer we de prijzen vergelijken met bijvoorbeeld Dinnerly, Versh of HelloFresh dan zijn de maaltijden van Ekomenu en Veganbox gemiddeld wel iets duurder. Het is niet zo dat de recepten altijd kostbaarder zijn. Wanneer je voor grotere groepen (4 personen) besteld nemen de kosten per portie natuurlijk al flink af.

Hoe snel zijn veganistische recepten te koken?
Over het algemeen zijn vegan-recepten net zo snel te koken als de normale recepten. Alleen de samenstelling van de ingrediënten is anders. Gemiddeld zet je deze maaltijden binnen 30 tot 35 minuten op tafel. Natuurlijk zijn er maaltijden bij waarbij je wat langer in de keuken moet staan. Vooraf kun je echter bekijken hoe ingewikkeld of tijdsintensief een bepaalde veganistische maaltijd is. Omdat je vrij keuzes kunt maken uit een lijst met verschillende gerechten heb je dus zelf in de hand of je kiest voor een snelle maaltijd of een culinair hoogstandje.

Kunnen kinderen ook plantaardig eten?
Ja, ook kinderen kunnen plantaardige voeding eten. Let er echter wel op dat kinderen ook bepaalde voedingsstoffen nodig hebben die niet in deze voeding zitten. Hiervoor zijn supplementen verkrijgbaar. Anderzijds zijn ook de recepten wat minder kindvriendelijk. Je kunt kiezen voor een speciale kindvriendelijke box wanneer je kinderen wilt stimuleren meer en gezonder te gaan eten.