Wat is Quinoa en waarom is het gezond?

Quinoa is een van de gezondste en lekkerste ‘Superfoods’ van deze tijd! Deze superfood is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd duizenden jaren geleden verbouwd door de Inca’s. Quinoa betekent: ‘Moedergraan’ of ‘Supergraan’. De zaadjes hebben veel weg van couscous, maar zijn net iets gezonder. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten (dus een goede vleesvervanger) en verschillende voedingsvezels. Ook is Quinoa een heerlijke vervanging voor rijst of pasta. Quinoa is meestal 100% biologisch en ook nog eens glutenvrij!

Wat kan ik allemaal maken met Quinoa?

Er zijn tientallen verschillende manieren waarop je Quinoa kan bereiden. Het word vooral gebruikt in salades, en is ook heerlijk in combinatie met ristotto of sushi. Vele denken dat Quinoa alleen te eten is als hartige maaltijd, maar probeer ook de zoetige varianten uit! Een zalige combinatie van volle yoghurt, verse stukjes fruit en Quinoa zaadjes die knappen in je mond, is een keuze waar je geen spijt van zal krijgen. Iets wat helemaal hot is, is het gebruiken van Quinoa bij desserts. Het is vrijwel in alle supermarkten te koop. Daarnaast vind je het ook steeds vaker in de maaltijdboxen terug. Hieronder vind je een aantal lekkere recepten die je o.a. kunt maken.

Hoe bereid je Quinoa nou eigenlijk?

Het bereiden gaat gemakkelijk en snel. Het is net alsof je rijst kookt, maar komen er nu een paar extra stapjes bij kijken. Breng eerst water aan de kook en spoel de Quinoa af. Als het water kookt, voeg je de zaadjes toe en doe je een snufje zout in de pan. Als de Quinoa in de pan ligt, zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Het moet ongeveer een korte 15 minuten te koken. Als het klaar is zie je dat de zaadjes uitzetten, giet na afloop het water af. Vanuit hier kan je alle kanten op, trek het keukenkastje open en doe eens gek!

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.