Vleesvervangers in de maaltijdbox

Eet jij al vegetarisch? Recente onderzoeken van marktonderzoeker IRI Nederland tonen aan dat we in ons land steeds meer maaltijden zonder vlees eten. Is dit een goede ontwikkeling? In deze blog bespreken we een aantal trends op dit gebied en leggen we uit waarom het helemaal niet zo verkeerd is om deels vleesvervangers te gebruiken in je maaltijden. Liever direct een vegetarische maaltijdbox bestellen? Neem dan een kijkje tussen de verschillende mogelijkheden van HelloFresh, Ekomenu, Willem en Drees, Familiebox of Marley Spoon. Ook bij Albert Heijn en Jumbo zijn diverse vleesvervangers standaard in het assortiment opgenomen.

Wat is de betekenis van een vleesvervanger?

De definitie van een vleesvervanger is een maaltijdcomponent dat het vlees vervangt bij de warme maaltijd of tijdens de lunch. Het vervangt de functie van vlees of vleeswaren in een gerecht. In vlees zitten voornamelijk eiwitten, ijzer en vitamine B12. Om deze voedingsstoffen te vervangen en toch binnen te krijgen kan je kiezen voor vis, zuivelproducten (kaas en eieren), champignons / paddestoelen, pinda’s en noten (peulvruchten en kikkererwten).

Waarom kiezen voor een alternatief voor vlees

De voornaamste reden om te kiezen voor een alternatief is natuurlijk het milieu. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de CO2 uitstoot bij het produceren van dit product enorm is. Deze vervuiling heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Daarnaast neemt de vraag de komende jaren zo sterk toe dat er een tekort gaat ontstaan. Dit moet worden opgelost met alternatieve producten voor vlees. Zo verwachten wij op termijn dat de consumptie van insecten zal toenemen, denk hierbij aan bijvoorbeeld sprinkhanen. Het is overigens ook gezond om te startten met een vegetarische leefstijl.

De rol van de slager
Het mag duidelijk zijn dat de rol van de slager de komende jaren zal veranderen. Het is te verwachten dat ook deze groep ondernemingen steeds meer toegespitst zal raken op alternatieve vleesvervangers. Er zijn al ontwikkelingen rondom vegetarische hamburgers of biefstukken en verantwoorde vegetarische filet americain. De komende jaren zullen steeds meer nieuwe producten worden geïntroduceerd die qua smaak en structuur niet onderdoen voor het oorspronkelijke stukje vlees.

De maaltijdbox is de oplossing

Het grootste probleem is nog wel het koken van maaltijden met alternatieve dier-vervangers in de gerechten. Goede recepten spelen daarbij een aanzienlijke rol. Inspiratie voor deze maaltijden kun je in huis halen via een foodbox. Zo heeft HelloFresh al een grote database aan vega-maaltijden met interessante, smaakvolle en verrassende vervangers. Doordat het aanbod wekelijks wisselt heb je de mogelijkheid om in een paar maanden tijd een groot aantal verschillende recepten te proberen.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.