Gezonde Herfstrecepten en Herfstmaaltijden

Deze herfstige dagen lenen zich perfect voor een middagje samen met je kind in de keuken. Samen koken is niet alleen gezellig, het heeft ook voordelen! Kinderen zijn namelijk sneller geneigd om nieuwe dingen te proeven als ze zelf hebben gekookt. Daarnaast kan het helpen bij de ontwikkeling van een gezond eetpatroon van je kind. Ook Willem en Drees geeft handige tips en technieken om jouw mini chef op een veilige manier te laten helpen bij het koken.

Kindvriendelijk herfstontbijt en diner

Wat is er lekkerder dan een koude en regenachtige dag te beginnen met warme havermoutpap? Dit voedzame powerontbijtje geeft je kind genoeg energie om de dag mee te beginnen! Bovendien kun je eindeloos variëren met fruit en andere toppings zoals bijvoorbeeld noten, rozijnen en lijnzaad. Maak je kind extra blij in de ochtend door een gezichtje te vormen van de toppings. Begint jouw kind ook te watertanden bij het zien of horen van pizza? Zelfgemaakte pizza’s zijn vaak veel voedzamer dan wanneer je ze kant en klaar koopt. Probeer het deeg eens te maken van zoete aardappel: super lekker én gezond. Jouw mini chef kan lekker helpen met kneden. Ingrediënten (voor het deeg):

  • 300 gram zoete aardappel
  • 100 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • scheut olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de zoete aardappel fijn in een kom. Voeg de havermout, bakpoeder, Italiaanse kruiden, scheut olijfolie en peper en zout toe. Klop het ei vervolgens luchtig door het mengsel en kneed het deeg tot een geheel. Spreid het deeg uit in een ronde vorm over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de bodem 20 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en beleg met alle (voorgebakken) groenten die je maar lekker vindt. Met een tomatensaus als basis, smaken groenten als bijvoorbeeld ui, paprika, courgette, aubergine en mais heerlijk. Salami doet het vaak goed bij kinderen en met kaas maak je de pizza helemaal af! Bak de compleet belegde pizza nog 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en bestrooi met peper en zout naar smaak.

€10
Bekijk code
willem-en-drees-logo-2019

€10 korting bij Willem en Drees

Profiteer van €10 voordeel bij Willem en Drees.
Bekijk kortingscode

Toveren met peren

Heb jij ze al gehad? Gloednieuwe peren van Nederlandse bodem? De totale perenoogst dit jaar wordt geschat op maar liefst 379 miljoen kilogram! Dat zijn genoeg peren om lekker van te smullen. De Gieser Wildeman: het lijkt een lief en onschuldig peertje met een schattig rood blosje. Maar deze peer kan toveren! Als je hem kookt, verandert ie namelijk van kleur. Leuk om eens te proberen samen met je kind. Schil de peer zonder het steeltje te verwijderen; het steeltje zorgt namelijk voor extra smaak. Kook de peer vervolgens ruim 3 uur. De zuren in de peer zorgen er dan voor dat de peer helemaal rood kleurt!

Traktatietip: Inspiratie nodig voor een traktatie? Met peren kun je hilarische traktaties maken. Probeer bijvoorbeeld eens dit leuke egeltje. Super makkelijk! Snijd eerst een stuk van het lange deel van de peer zodat hij goed blijft liggen. Schil voor het gezichtje het begin van de peer. Prik de druiven aan een satéprikker en steek ze in de peer. Gebruik vervolgens voor de ogen kruidnagel of zwarte peper en druk ze in de peer. Klaar is ie!

Herfstig peer-havermout koek recept

Kinderen vinden het vaak ontzettend leuk om mee te helpen in de keuken. Vooral met bakken, want dan kunnen ze tussendoor lekker snoepen van het deeg of beslag. Probeer deze voedzame perenkoek van havermout eens: een ideale snack om je kind mee te geven naar school (maar ook als voorafje bij de koffie tijdens het kerstdiner). Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 3 rijpe peren
  • 200 gram havermout
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram dadels (in stukjes)
  • 3 eieren
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje. Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Rasp de peren of maal fijn in de keukenmachine. Mix vervolgens de boter, eieren, havermout, dadels, koek- en speculaaskruiden, kaneel en het snufje zout in een keukenmachine of mengkom tot een glad geheel. Vorm van het mengsel gelijke koeken en leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak vervolgens in 40-45 minuten gaar in de oven. Laat de koeken afkoelen op een rooster. Tip voor de zoetekauwen onder ons: decoreer de koeken met glazuur of gesmolten chocolade en laat het stollen in de koelkast.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.