Keukenbenodigdheden voor de maaltijdbox

Regelmatig ontvangen wij de volgende vraag van mensen: wat heb ik nodig voor een maaltijdbox? Welke keukenspullen moet ik gebruiken? Wat zijn de minimale keukenvereisten? Heb ik een oven nodig? Moet ik beschikken over een keukenmachine? Welke messen heb ik nodig? In de deze blog gaan we daar verder op in. We gaan uit van een gemiddelde box van de afgelopen weken bij partijen als HelloFresh en Marley Spoon. We analyseerden de gerechten en keken naar de benodigdheden voor in de keuken.

Alle Keukenbenodigdheden

In de basis heb je voor elk gerecht wel olijfolie, peper en zout nodig. Dit zijn qua ingredienten het minimale wat je op voorraad moet hebben. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van een bouillonblokje, witte wijn azijn, honing en suiker. Dit zijn echter allemaal de ‘etenswaren’. Het is natuurlijk net zo belangrijk om te weten welke materialen je in de keuken moet hebben. Hieronder vind je een lijst met de producten die wij tijdens de afgelopen weken veelvuldig hebben gebruikt tijdens het koken van gerechten uit de maaltijdbox.

 • Een aantal verschillende snijplanken. Tijdens het koken werken je niet alleen met groente maar ook met vis of vlees (tenzij je een vegetarische box hebt besteld). Je wilt dan natuurlijk wel alles op een schone plank kunnen snijden.
 • Een aantal verschillende messen. Je hebt minimaal een broodmes nodig voor het snijden van broden, een goed scherp groentemes voor de diverse groenten en een handzaam vleesmes voor vis of vlees. Verder mag een klein aardappelschilmesje ook niet in de collectie ontbreken.
 • Een aantal basis-keukenartikelen voor in je la: knoflookpers, blikopener, schaal.
 • Als er gebakt gaat worden is ook bakpapier / bakfolie en aluminiumfolie een must.
 • Qua pannen is er natuurlijk veel mogelijk. De grootte van de box heeft hier ook invloed op. Een goede koekenpan en wokpan zijn erg belangrijk. Altijd inclusief een deksel. Daarnaas zijn gewone pannen ook belangrijk voor het koken van water voor groente, aardappelen, rijst, noodles en ga zo maar door.
 • Voor oven gerechten is een basis oven nodig. Het gebruiken van een magnetron komt eigenlijk nooit voor.
 • Een fornuis met afzuigkap is vanzelfsprekend een must-have!

Wat heb je dus niet nodig?

 • Een dure complexe oven of steamer.
 • Een keukenmachine of grote mixer (voor enkele gerechten kun je een kleine handmixer gebruiken).
 • Een Quooker is absoluut niet nodig.
 • Een eigen voorraad internationale kruiden is overbodig.
 • Het aanschaffen van ondersteunende elektronische apparatuur is overbodige luxe.
 • Een goede kennis van koken. Met een maaltijdbox leer je vanzelf de kneepjes van het vak!

Waar kan ik deze keukenspullen kopen?

Wanneer jij voor de eerste keer een maaltijdbox gaat proberen kan dat best spannend zijn. Door je goed voor te bereiden en de juiste artikelen in huis te halen voorkom je dat je alsnog naar de supermarkt moet of naar het winkelcentrum. Via internet zijn er naast coolblue.nl, bol.com, wehkamp.nl en fonq.nl nog genoeg andere winkels waar je kunt shoppen voor de keuken. Wat dacht je van kookpunt.nl, keukenaccessoiresshop.nl, blokker.nl, knivesandtools.nl, kookwinkel.nl, messenshop.nl en ga zo maar door. Genoeg dus om te bekijken.