9 populaire soorten keukenmessen vergelijken

Keukenmessen zijn een van de meest essentiële keukengerei. Ze zijn onmisbaar bij het koken, snijden, hakken en fileren van ingrediënten en het voorbereiden van gerechten uit je maaltijdbox. Er zijn veel verschillende soorten keukenmessen, en elk heeft een eigen unieke functie. In dit artikel zullen we verder ingaan op de verschillende populaire soorten keukenmessen. Wanneer jij een maaltijdbox besteld is het natuurlijk niet zo dat jij over al deze messen moet beschikken. Doorgaans heb je voldoende aan een wat groter groentemes, vleesmes en een aardappelschilmesje. Daarbij komt dat bij veel recepten bepaalde ingrediënten al zijn voorgesneden. Bekijk hieronder direct de 9 meest populaire en gebruikte keukenmessen.

1. Koksmes (Chef’s knife)

De chef’s knife is een van de meest veelzijdige soorten keukenmessen. Dit mes is ontworpen om algemene snijwerkzaamheden te verrichten, zoals het fijnsnijden van groenten, het fileren van vlees en het voorbereiden van verschillende ingrediënten. Het koksmes heeft meestal een gebogen, dubbel geslepen lemmet dat een grotere kracht biedt bij het snijden. Het lemmet is langer dan dat van andere soorten keukenmessen, waardoor het een groter snijoppervlak biedt. Het is ook licht van gewicht en eenvoudig te manoeuvreren.

2. Officemes (keukenmes)

Een officemes, ook wel een keukenmes genoemd, is een kleine, multifunctionele mes die meestal wordt gebruikt voor koken. Het is een kort, smal mes met een scherp lemmet dat meestal wordt gebruikt voor het snijden van groenten, fruit, vlees en vis. Het mes is ontworpen om handig te zijn en de meeste modellen hebben een handvat voor extra grip. Het is ook een van de meest veelzijdige messen, waardoor het een uitstekende keuze is voor het bereiden van allerlei gerechten.

3. Santokumes

Het Santokumes is een Japanse keukenmes dat wordt gebruikt voor het snijden, hakken en fileren van ingrediënten. Het heeft meestal een kort, recht lemmet met een scherpe punt dat gemakkelijk in kleine ingrediënten kan worden gedreven. Het lemmet is vaak licht gebogen en heeft een holle rand aan de bovenkant, die wordt gebruikt om ingrediënten te verdelen terwijl ze worden gesneden. Deze holle rand helpt ook om ingrediënten te vermijden als het mes wordt gesleept.

4. Broodmes

De broodmes is een andere veelgebruikte keukenmes. Het is ontworpen met een lang, recht lemmet met een serrated rand waarmee het brood moeiteloos kan worden gesneden. De serrated rand zorgt ervoor dat het brood niet wordt geplet, waardoor het korstje krokant blijft. De lange, rechte rand maakt het ook mogelijk om het brood in één beweging te snijden, waardoor er minder tijd wordt verspild met het snijden van het brood.

5. Fileermes

Een fileermes is een speciaal keukenmes dat is ontworpen om vlees zoals vis en kip te snijden. Het is vaak kleiner dan andere keukenmessen en heeft een dunne, flexibele lemmet dat wordt gebruikt om precieze, precisiesnijdingen te maken. Het heeft meestal een vlakke, gebogen kant die wordt gebruikt om het vel van de vis of kip te verwijderen, en een rechte, scherpe kant die wordt gebruikt om het vlees te snijden. Fileermessen kunnen houten of kunststof handvatten hebben, afhankelijk van het merk en type.

6. Hakmes

Een hakmes is een type keukenmes dat gebruikt wordt om groenten, vlees en andere harde ingrediënten te snijden. Het is een kort, zwaar mes met een scherp lemmet dat vaak bedekt is met een tekening of reliëf. Het mes heeft een zwaar gewicht, waardoor het een krachtige manier is om ingrediënten te hakken en te snijden. Het mes heeft ook een handige grip waardoor je een goede controle hebt over de snijbewegingen die je maakt. Een hakmes is een essentieel keukengereedschap en is een must-have voor iedereen die kookt.

7. Slagersmes

Een slagersmes is een type keukenmes dat wordt gebruikt om vlees te snijden. Het is een stevig mes met een lange, rechte lemmet dat ideaal is voor het snijden van bot, vlees en gevogelte. Het heeft vaak een zwaardvormig lemmet, wat betekent dat het aan het einde van het lemmet smaller wordt. Sommige slagersmessen hebben ook een gesneden rand aan de voorkant, wat het snijden van vlees en gevogelte vergemakkelijkt. Het mes heeft meestal een lange, comfortabele greep die ook goed in de hand ligt. De meeste slagersmessen zijn gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze bestand zijn tegen roest en gemakkelijk te onderhouden zijn.

8. Schilmes

Een schilmesje is een speciaal type keukenmes dat wordt gebruikt voor het schillen van groenten, fruit en andere voedselproducten. Het mes heeft een dunne, scherpe en aflopende blad dat gemakkelijk door de schil heen kan snijden. Het is meestal gemaakt van roestvrij staal of een ander soort metaal dat bestand is tegen vuil en corrosie. Het heeft meestal een goed gevormd handvat waardoor het gemakkelijk en comfortabel te gebruiken is. Schilmessen kunnen worden gebruikt om een ​​snelle en precieze schil te verwijderen zonder dat er voedsel wordt verspild.

9. Trancheermes (vleesmes)

Een trancheermes is een soort keukenmes dat wordt gebruikt om dunne plakken vlees, vis of kaas te snijden. Het is vaak groter en zwaarder dan een gewoon mes en heeft een lange, rechte lemmet met een afgeronde punt. Het is ontworpen om precieze snijbewegingen te maken en om de bovenste en onderste lagen van voedsel te scheiden. Sommige trancheermessen zijn voorzien van een gekartelde rand, waardoor het voedsel minder snel aan het mes blijft plakken. Trancheermessen kunnen ook worden gebruikt om kleinere ingrediënten te snijden, zoals uien en knoflook.

Kies het juiste type mes

Als jij je maaltijdbox geleverd krijgt en de recepten gaat uitpakken dan kun je alvast gaan kijken welke keukenspullen je nodig hebt. Als je begint met koken is het belangrijk dat je alles klaarlegt wat je wilt gebruiken. Zowel ingrediënten natuurlijk als ook je messen. Zo weet je precies wat je moet doen en kies je altijd het juiste keukengerei (lees ook ons artikel over de 10 meest gebruikte pannen). Voor groente gebruik je wellicht weer een andere mes dan voor vlees en vis. En voor het snijden van je brood of pizza heb je ook weer iets anders nodig. Je kunt een messenblok kopen met daarin alle populaire soorten keukenmessen. Op die manier kun je ze veilig opbergen en beschik je altijd over goed en scherp keukengerei. Tip: laat je messen na een paar jaar eens slijpen door een specialist. Je zult zien dat je er dan langer plezier van hebt.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.