Verspakket

Koken met een maaltijdbox is in Nederland al helemaal ingeburgerd. Maar ken jij ook de verspakketten al? Tegenwoordig liggen deze standaard in de winkels van de grotere supermarkten in Nederland. Ook steeds meer groentewinkels en speciaalzaken voeren deze producten. Het lijkt er op een normale maaltijdbox, maar toch zijn er grote (en kleine) verschillen op te merken. Op deze pagina kan jij verspakketten vergelijken en direct de verschillende mogelijkheden bekijken bij diverse online supermarkten. Om te beginnen zullen we hieronder eerst kort een definitie geven van deze productcategorie.

Wat is een verspakket?

De definitie / betekenis van een verspakket is; een boodschappenpakket met losse ingrediënten en een kort recept. Vis of vlees moet desgewenst zelf nog worden bijgekocht. In een verspakket vind je onder ander verschillende soorten groente, sauzen of kruiden, aardappelen, rijst en andere toevoegingen. We onderscheiden maaltijd-pakketten en soep-pakketten. De meeste boxen worden voor 4 personen verkocht. De gemiddelde prijs ligt zo rond de €4,50. Hieronder vind je enkele supermarkten die dit product in hun assortiment hebben opgenomen:

Wat is het verschil tussen een maaltijdbox en een verspakket?

We horen je denken; is dit dan niet gewoon hetzelfde product als een maaltijdbox? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Het ligt er namelijk aan waarom jij een maaltijdbox hebt genomen. Het gemak van een maaltijdbox is namelijk meer dan alleen de ingredienten en recepten zelf. Ook de inspiratie en de gratis thuisbezorging zijn onderscheidend in vergelijking met een verspakket. Hieronder vind je enkele grote verschillen tussen een verspakket en een foodbox.

 1. De prijs: een maaltijdbox is na verhouding een stukje duurder dan een verspakket.
 2. Assortiment: supermarkten hanteren vaak een beperkt assortiment aan maaltijdpakketten. Bij o.a. HelloFresh varieert het aanbod wekelijks (18 nieuwe gerechten).
 3. Bezorging: verspakketten zijn uitsluitend in de supermarkt te koop (en ook steeds meer in de online supermarkten). Een maaltijdbox wordt altijd aan huis bezorgd.
 4. Recepten: de recepten van maaltijdbox zijn doorgaans heel duidelijk (met foto’s etc). Het recept van een verspakket is puur tekst en staat klein afgedrukt op de verpakking.
 5. Kooksnelheid: de gerechten uit een maaltijdbox zijn in vergelijking met een verspakket gemiddeld gezien wat sneller klaar te maken. Dat komt doordat in de verspakketten geen gesneden groenten te vinden zijn.
 6. Vegetarisch: veel verspakket maaltijden zijn vegetarisch te bereiden omdat je zelf kiest of je vlees of vis koopt en dit toevoegt aan het gerecht. Toch kan het zijn dan de gerechten vegetarisch niet volledig dezelfde voedingswaarden bevatten in vergelijking met een vegetarische maaltijdbox. Die recepturen zijn namelijk helemaal afgesteld op een vegetarische of veganistische leefstijl.
 7. Biologisch: eet je graag biologisch? Dan heb je met verspakketten uit de supermarkt nog weinig opties. Ekomenu biedt wél een maaltijdbox die 100% biologisch is

Maaltijdpakketten

Zoals gezegd verdelen we de verspakketten in twee categorieën in. De eerste categorie noemen we de maaltijdpakketten. Dit zijn echt de traditionele en bekende gerechten die in veel gezinnen wel eens op tafel staan. Het zijn maaltijden die gemiddeld in 30-40 minuten op tafel staan. Enige basiskennis van de keuken is wel gewenst (groene snijden, koken, grillen, braden, oven gebruiken etc). Om je een idee te geven van de diverse mogelijkheden hebben we hieronder een lijst met voorbeeldgerechten geplaatst:

 • AH Italiaanse lasagne
 • Albert Heijn Mexicaanse burritos
 • Jumbo Maaltijdpakket Kipkerrie
 • Jumbo Thaise Rode Curry
 • Kruidige Couscous Lidl verspakket
 • Deen Verspakket Gado Gado
 • Plus groenterisotto
 • Coop Verspakket curry madras

Soeppakketten

De tweede categorie zijn de soepen. Eigenlijk moet je zeggen maaltijdsoepen. Hierin is veel variatie mogelijk. Elke supermarkt noemt de soepen anders en heeft andere smaken in het assortiment. Om je een idee te geven van de verschillende opties hebben we hieronder een aantal voorbeeld soepen geplaatst. Het voordeel van de soeppakket is dat ze relatief simpel te bereiden zijn:

 • AH Tomatensoep verspakket
 • Jumbo Soeppakket Pompoensoep
 • Albert Heijn Paddenstoelen soep
 • AH Zoete aardappelsoep verspakket
 • Jumbo Tom Kai Kai Soep Pakket
 • Plus romige pastinaak soep hazelnoot
 • Coop pastinaaksoep
 • Deen linzensoep
 • Lidl erwtensoep