Tips en voordelen van de walnoot

De walnoot is een van de meest populaire noten in Nederland. In ons land staan flink wat walnotenbomen. Misschien heb je er zelf wel 1 in de tuin staan. Daarnaast zijn ze ook goed verkrijgbaar in supermarkten. Maar wat is de walnoot nu precies voor noot? Wat zijn de gezondheidsvoordelen, hoe moet ik ‘m bewaren en hoe kan ik hem eten? In deze blog lees je er meer over!

Gezondheidsvoordelen walnoot

Walnoten zijn – net als veel andere noten – erg gezond. Niet voor niets adviseert het Voedingscentrum om iedere dag ongezouten noten zoals de walnoot te eten. Walnoten bevatten onder andere ijzer, vitamine E en vitamine B1. Verder is deze noot rijk aan onverzadigd vet. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Ook verlaagt het eten van walnoten het cholesterol. Uit diverse onderzoeken blijkt verder dat walnoten goed zijn voor het brein, de bloedvetten, vruchtbaarheid en het tegengaan van veroudering. Verder zijn walnoten gunstig bij diabets type 2, en kunnen ze ook helpen bij het afvallen. Het is algemeen bekend dat walnoten bijdragen aan een gezonde darmflora.

Walnoten bewaren

Walnoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Walnoten zijn minder lang houdbaar dan andere noten. Echt bederven kunnen walnoten niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Je kunt walnoten daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een maand worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

  • Geroosterde walnoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit. Deze vind je ook dikwijls in een maaltijdbox van de Familiebox of Dinnerly.
  • Ongepelde walnoten zijn enkele maanden te bewaren op een droge plek bij kamertemperatuur. Het is aan te bevelen ze pas vlak voor verwerking of consumptie te schillen.

Walnoten eten

Walnoten zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken. Verse walnoten doen het uitstekend op een kaasplateau. Gedroogde walnoten worden verwerkt in bonbons, ijs, gebak en puddings, maar ook in hartige gerechten. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk in salades, sauzen (in combinatie met champignons!), terrines of in kaasgerechten.

Toepassingen van de walnoot

  • Walnotenhout is van een uitzonderlijke hardhoutkwaliteit, en wordt veel toegepast in de meubelmakerij en om geweerkolven te maken.
  • Uit de walnoten wordt een walnotenolie geperst die een uitstekende vervanger is voor olijfolie in salades.
  • Walnotenschillen worden samen met eventuele notenrestanten verzameld en gebruikt om er een olie uit te persen die in kunstschilderverf verwerkt wordt, wat hierna nog overblijft wordt als veevoer gebruikt. Ook worden de schillen gebruikt om te vermalen, waarna ze gebruikt worden als vulstoffen voor plamuur, kunststoffen, cosmetica, stenen en tegels of zelfs om teddyberen mee te vullen. Ze worden ook toegepast als schuurmiddel om straalmotoren van vliegtuigen te reinigen of als biobrandstof verbrand.
  • Extracten van de boomhars worden al eeuwen gebruikt in inkt en andere kleurstoffen.
  • Walnoten kunnen geblancheerd en gemalen worden opgelost in water om walnotenmelk te maken, een uitstekende vervanger voor koeienmelk.

 

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.