Maaltijdbox Ontwikkelingen – Welke maaltijdboxen zijn er?

Het aanbod van maaltijdboxen stapelt zich snel op. Koken uit een doos met ingrediënten biedt gemak en snelheid. Dat heeft natuurlijk een prijs. Wat eten we vandaag? Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om elke avond weer iets op tafel te zetten wat lekker en gezond is, en liefst ook betaalbaar. Zeker op doordeweekse dagen is er niet veel tijd om lang in de keuken te staan en uitgebreid te koken. Niet voor niets zit de maaltijdbox in de lift. De aanbieders van foodboxen spelen in op een trend van gezondheid en gemak, stelt Dirk Mulder, sectormanager Food & Retail van ING. “Zo’n box biedt inspiratie. Het wordt je makkelijk gemaakt. Je hoeft ook niet meer zelf de boodschappen te doen.

Dat is een oplossing in een tijd waarin vooral tweeverdieners en jonge gezinnen het druk hebben.” HelloFresh is een speler die de markt heeft opengebroken. De aanbieder is al internationaal actief en wil dit jaar de afzet van boxen verdrievoudigen van 20.000 naar 60.000 per week. Het businessmodel van de maaltijdboxen moet zich nog bewijzen, maar dit segment zou in 2020 een omvang van zo’n 750 miljoen euro kunnen hebben, stelt Mulder. Partijen als De Krat en Streekbox zijn ook al langer actief. Deze maand voegde een supermarkt zich daarbij: Albert Heijn, met de Allerhande Box.

Gemakt dient de mens. Steeds meer mensen bestellen kratten met ingredienten voor maaltijden. En dat is ook te zien aan het stijgend aantal aanbieders. Een overzicht van de belangrijkste maaltijdboxen:

HelloFresh
Onderdeel van: de Duitse internetgigant Rocket Internet, die ook de drijvende kracht achter bijvoorbeeld Zalando is
Sinds: 2011
Selling point: Makkelijke maar gezonde maaltijden
En dat kost: 49 euro voor vijf maaltijden voor twee personen
Aantal abonnees: Naar eigen zeggen leveren ze maandelijks vier miljoen maaltijden aan 250.000 abonnees in Duitsland, Groot-Brittannië, de VS en de Benelux
Jaaromzet: Zou rond de 120 miljoen euro liggen
Hoeveel waard? De beurswaarde van HelloFresh wordt geschat op 1 miljard euro

Beebox
Is een: Coöperatie. Boeren, consumenten en het bedrijfsleven vormen het bestuur en hebben evenveel inspraak. ABN Amro Social Impact Fonds heeft in 2014 een investering gedaan.
Sinds: 2012
Selling point: Biologische producten van Nederlandse bodem​. Heeft een EKO-keurmerk
En dat kost: 42.50 euro voor drie maaltijden voor twee personen
Aantal abonnees: Begin juni werd de 2000ste klant lid. Sinds enkele dagen een dekking in heel Nederland (exclusief de Waddeneilanden)

Streekbox
Sinds: 2012
Is een: B.V. Oprichter en algemeen directeur Bastiaan Meijer is de enige aandeelhouder.
Selling point: Verse producten ‘uit de streek’.
En dat kost: 39 euro voor drie maaltijden voor twee personen
Aantal abonnees: Onbekend

Marley Spoon
Komt eveneens: uit de koker van de Duitse Zalando-broers Samwer
Sinds: 2014 in Nederland
Selling point: Zegt restaurantkwaliteit aan te bieden. En je bepaalt zelf wat je eet, je kan kiezen uit zeven recepten.
En dat kost: 39,90 euro voor drie gerechten voor twee personen
Aantal abonnees: niet bekend

de Krat
Sinds: 2010, was daarmee het eerste bedrijf in Nederland dat complete maaltijdboxen aan huis bezorgde
Selling Point: Nederlandse seizoensproducten ‘geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu’
En dat kost: Voor 37 euro heb je drie doordeweekse maaltijden voor twee personen
Aantal klanten: Naar verluidt zo’n 2000.

Afgelopen periode werd ook bekend dat Albert Heijn zich gaat storten op bezorgmaaltijden. De super kwam met een boodschappenbox met daarin ingrediënten voor drie maaltijden. De Allerhande Box is er in een 2- en 4-persoonsvariant en kost 35 of 49 euro. De box is voorlopig alleen online te bestellen. Handige bijeenkomstheid: andere boodschappen worden gratis meebezorgd. Ook Jumbo heeft plannen voor een maaltijdservice. Wanneer die service start, is nog niet bekend.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.