HelloFresh problemen met ingrediënten, Jamie Oliver oplossing?

De afgelopen periode is de maaltijdbox van HelloFresh meerdere malen in het nieuws geweest. Zowel positief als negatief. Rond de kerstdagen zagen veel klanten hun kerstbox niet binnenkomen terwijl initiatieven als de Familiebox het prima leken te doen. In dit artikel verzamelden we een aantal nieuwstjes rondom hellofresh.

Problemen bij HelloFresh

Robuust bruine papieren zakjes, losse groente in een doos, een knalgroen logo met een blaadje erop en producten uit Nederland en omringende landen. De marketingtaal van HelloFresh wekt de indruk dat de maaltijdbox duurzaam, groen en biologisch is. Daar valt echter het een en ander op af dingen. HelloFresh, en ook de Allerhandebox, lijken vooral mee te willen liften op het succes van boxen van biologische of lokale voedselproducenten. HelloFresh staat standaard in elk lijstje van maaltijdboxen, te midden van de biologische alternatieven, terwijl op de website van het bedrijf staat dat alleen sommige producten biologisch zijn en dat de nadruk op versheid ligt. Wie bij Google de zoekterm ‘biologische maaltijdbox’ intypt, krijgt de box van Albert Heijn in de advertenties bij de zoekresultaten te zien. De box bevat echter geen biologische producten.
hellofresh-box
HelloFresh, de meest bekende maaltijdbox van Nederland, is in oktober naar de beurs gegaan. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om nog verder te groeien. Nu ze ook samenwerken met ‘s werelds bekendste topkok Jamie Oliver is het bedrijf klaar voor een nieuwe groeispurt. Moeten we daar blij mee zijn? Het bedrijf verkiest ‘vers, gevarieerd en lekker’ eten boven duurzaam en biologisch voedsel. Toch is de ‘groene’ overtuigingskracht van de marketing van HelloFresh ontzettend groot. Tot mijn verbazing biedt hun salespersoneel regelmatig abonnementen aan de bezoekers van duurzame, lokale initiatieven, zoals DeStreekmarkt in Utrecht. Ook staat HelloFresh standaard in elk lijstje van maaltijdboxen, te midden van de biologische alternatieven. Sommige producten in de box zijn ook echt biologisch, maar een groot deel van de producten is dat zeker niet, terwijl dat wel zo overkomt.

Jamie Oliver bij HelloFresh

Goed nieuws voor Jamie Oliver-fans die zelf niet graag de ingrediënten van zijn recepten bij elkaar sprokkelen in de supermarkt. Vanaf vandaag begint de samenwerking tussen de maaltijdboxen van HelloFresh en de Britse tv-kok, en zit er elke week een recept van Jamie Oliver in zo’n maaltijdbox. In alle HelloFresh maaltijdboxen sluipt vanaf deze week een recept van de populaire tv-kok Jamie Oliver. De samenwerking tussen de Britse kok en het bedrijf dat maaltijdboxen levert, komt er volgens Oliver omdat hij zijn gerechten wil laten proeven aan een zo breed mogelijk publiek. “De recepten die ik voor HelloFresh maak zijn voedzaam en eenvoudig beschreven, zodat iedereen de recepten kan maken en een lekker gerecht op tafel kan zetten,” klinkt het.

Een HelloFresh abonnement, wat nu?
Het probleem met boxen van HelloFresh en Albert Heijn is dat ze voortkomen uit grote commerciële bedrijven die uit zijn op winst. Is er een reden om tegen HelloFresh te pleiten? Op het eerste gezicht niet. Het bedrijf steunt voor een gedeelte de lokale markt (voornamelijk in Amsterdam) en een gedeelte van de producten zijn biologisch. Omdat maaltijdboxen de supermarkt overslaan zijn ze ook uitstootvriendelijk. Ze hebben in tegenstelling tot de Allerhandebox een vegetarische optie. Ook recyclen ze de boxen en doneren ze overgebleven producten aan de Voedselbank. Dat klinkt allemaal niet verkeerd. (bron: foodholland, oneworld en hln.be)

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.