marley-spoon-box-actie

Een regionale maaltijdbox: welke lokale maaltijdboxen zijn er?

We kennen allemaal de grote populaire maaltijdboxen van Willem en Drees, Ekomenu of de Krat. Maar hoe zit het nou met de lokale maaltijdboxen? Recentelijk schreven we al over de geschiedenis van de maaltijdbox en benoemden daar een aantal aanbieders die inmiddels niet meer bestaan. In dit artikel gaan we in op een aantal regionale foodboxen. Dit zijn aanbieders die soms landelijk leveren maar vaak een lokale focus hebben. Ze werken met producten en boeren uit de buurt om zo een heel eerlijk, puur en verse maaltijdbox samen te stellen. Vaak heel erg gericht op het seizoen. Misschien herken jij een van onderstaande partijen wel:

  1. De Buurman (Overijssel)
  2. Kook-ook (Zwolle)
  3. Aangenaamthuis.nl (Haarlem)
  4. Veganbox (Amsterdam)
  5. TuinSalland (Salland)
  6. Boerschappen (Brabant)
  7. Vertwenz.nl (Twente)

Voordelen van de lokale maaltijdbox

Als je een box besteld bij HelloFresh of Marley spoon weet je zeker dat bijna alles tot in de puntjes is geregeld. Alle recepten zien er goed uit, producten zijn prima en de beleving is fantastisch. Toch kan je een zekere afstand ervaren. Zo ken je de bezorgers niet of kun je niet even bellen met de eigenaar. Sommige mensen vinden dat erg prettig, andere zoeken meer persoonlijk contact. Dit is dan ook direct een groot voordeel van een regionale maaltijdbox. De lokale ondernemer waarvan jij de box afneemt kun je vaak rechtstreeks benaderen. De ingrediënten komen van boeren en uit kassen waar je misschien dagelijks langsrijdt.

Voorbeelden van regionale spelers
Een van de meest succesvolle boxen op lokaal niveau is de buurman. Dit bedrijf dat actief is in Overijssel werkt vanuit een hele pure gedachte. Producten van bekende boeren bij jou in de box. Je kunt de box laten bezorgen en afhalen op bekende locaties in de buurt. Denk aan winkels, tankstations en cafe’s. Op deze manier kom je in contact met leuke mensen. Je kunt naast een box ook andere producten mee-bestellen. Hetzelfde geld eigenlijk voor kook-ook en Boerschappen uit Twente. Ze focussen op versheid door korte schakels tussen de boer en de klant te realiseren. De prijzen van de maaltijdboxen liggen doorgaans in lijn met de landelijke spelers. Het is dus niet zo dat je goedkoper uit bent.

Heeft zo’n regionaal product ook nadelen?

Het grote nadeel van zo’n lokale onderneming is vaak het bestelproces en het abonnementsgemak. De websites werken minder gemakkelijk dan bij de grote landelijke aanbieders. Ook de opties voor pauzeren of opzeggen misschien vaak in de shops, hiervoor moet je dan mailen of bellen (wat natuurlijk wel leuk is voor het persoonlijke contact). Ook de receptenkaarten zijn vaak minder mooi opgemaakt, en de kook-instructies missen soms net dat stukje professionaliteit wat je wel zoekt bij een foodbox. De keuze is aan jou!