De 5 lekkerste maaltijdbox recepten met enchilada’s!

Als een doorgewinterde chefkok, foodie, en maaltijdbox-enthousiasteling, duik ik vandaag in de wereld van de enchilada’s. Dit gerecht is een hoeksteen van de Mexicaanse keuken en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Azteken. Ze vulden maïstortilla’s met kleine visjes en drenkten deze in chili saus. Tegenwoordig is de enchilada geëvolueerd tot een veelzijdig gerecht dat in vele vormen en smaken komt, en het is precies deze evolutie en diversiteit die het zo fascinerend maken. Veel maaltijdboxen hebben dit type gerecht in hun assortiment opgenomen. Denk aan o.a. Dinnerly en HelloFresh.

Wat zijn enchilada’s?

Kort gezegd, enchilada’s zijn opgerolde tortilla’s gevuld met vlees, kaas, bonen of een combinatie daarvan, overgoten met een chili peper saus. Kaas en een vorm van vlees (zoals kip, rund, of varken) zijn de populairste vullingen, maar de creativiteit kent geen grenzen. Bij HelloFresh kun je tegenwoordig bijna elke week wel 1 combinatie kiezen. Hieronder heb ik mijn persoonlijke top 5 HelloFresh recepten voor jou op een rijtje gezet.

  1. Volkoren enchilada’s met kipgehakt met zure room en frisse tomatensalsa.
  2. Vegetarische enchilada’s met kaas en zure room met frisse tomatensalsa, zwarte bonen en BBQ-kruiden.
  3. Chicken enchilada’s en pittige nacho’s met avocadodip met tomatensalsa, zure room en frisse salade.
  4. Enchilada’s met Italiaans gekruid kipgehakt met geraspte kaas, zure room en basilicumcrème.
  5. Enchilada’s met pompoen en cheddar met Mexicaanse kruiden, zure room en walnoot-spinaziesalade.
€90
Bekijk code
hellofresh-kortingscodes-actueel

HelloFresh tot €90 korting

Bestel jouw eerste 4 boxen met een korting tot €90!
Bekijk kortingscode

Waar komt dit gerecht vandaan?

De oorsprong ligt dus in Mexico, maar enchilada’s hebben de hele wereld veroverd met hun veelzijdigheid en rijke smaken. Elk gebied heeft zijn eigen twist aan het gerecht gegeven, wat heeft geleid tot een indrukwekkende verscheidenheid aan recepten.

Hoe maak je enchilada’s?

Er zijn eindeloos veel manieren om enchilada’s te bereiden, maar het basisproces omvat het vullen van tortilla’s, het oprollen ervan, en het overgieten met saus. Hierna worden ze meestal gebakken in de oven tot de kaas gesmolten en heerlijk goudbruin is. Persoonlijk hou ik ervan om mijn enchilada’s te vullen met een mix van langzaam gegaarde pulled chicken, zwarte bonen, en een royale hoeveelheid kaas. Ingrediënten die vaak gebruikt worden bevatten maar zijn niet beperkt tot:

  • Tortilla’s: Maïs is traditioneel, maar bloemtortilla’s zijn ook populair.
  • Vullingen: Kip, rundvlees, varkensvlees, kaas, bonen, groenten, en zelfs zeevruchten.
  • Saus: De enchilada saus, gemaakt van chili pepers en tomaten, is cruciaal. Er zijn rode en groene varianten, afhankelijk van de gebruikte chili’s.
  • Kaas: Cheddar, Monterrey Jack, of queso fresco zijn populaire keuzes.

Handige tips en weetjes

Als foodie en liefhebber van maaltijdboxen, waardeer ik echt de eenvoud en veelzijdigheid van enchilada’s. Ze zijn een fantastische manier om kliekjes te verwerken en kunnen gemakkelijk aangepast worden aan wat je in je koelkast hebt liggen. Bovenal, het delen van een schaal zelfgemaakte enchilada’s met vrienden en familie brengt een stukje van de rijke Mexicaanse cultuur naar je eettafel. Hieronder nog wat algemene tips voor als jij dit gerecht gaat maken:

  1. Saus is de sleutel: De kwaliteit van je enchilada’s hangt sterk af van de saus. Een zelfgemaakte saus kan een wereld van verschil maken.
  2. Niet te nat, niet te droog: Het vinden van de juiste balans in vochtigheid binnenin je enchilada is cruciaal. Te veel saus en je tortilla’s worden soppig; te weinig en ze drogen uit in de oven.
  3. Wees creatief met vullingen: Laat je niet beperken door traditionele vullingen. Experimenteer met verschillende ingrediënten zoals zoete aardappel, spinazie, of zelfs mango voor een zoete twist.
  4. Serveer met zijkanten: Een schep guacamole, zure room, en een frisse salade kunnen je enchilada maaltijd naar een hoger niveau tillen.
  5. Restjes zijn geweldig: Enchilada’s zijn uitstekend geschikt voor meal-prepping omdat ze goed bewaard blijven en opnieuw opgewarmd kunnen worden.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.