Alles wat je moet weten over populaire soorten servies

Ben jij als kookfan ook zo geïnteresseerd in de wereld van servies? Of je nu een gepassioneerde foodie bent, een hobbykok of gewoonweg graag geniet van heerlijke maaltijden uit je maaltijdbox; mooie dinerborden spelen een cruciale rol bij het creëren van een onvergetelijke ervaring aan de eettafel. Zowel voor een gezellig etentje thuis met het gezin als ook wanneer je een luxe 4 gangen diner gaat serveren voor je vrienden (bijvoorbeeld een dinerbox of kerstbox). Vergeet de saaie, alledaagse borden en kopjes. In deze blog ga ik je meenemen naar de wonderbaarlijke wereld van verschillende soorten servies die jouw eettafel een stuk gezelliger maken. 

Top 5 aantrekkelijke servies materialen 

Servies wordt gemaakt van heel veel verschillende soorten materialen. Hieronder hebben we een top 5 van mooie materialen die je tegenkomt als je servies wilt bestellen.

  1. Porselein: Laten we beginnen met de klassieker der klassiekers: porselein. Dit elegante en verfijnde serviesgoed staat bekend om zijn lichte gewicht, fijne afwerking en delicate uiterlijk. Het is perfect voor formele diners en speciale gelegenheden waarbij je gasten wilt imponeren. Porselein kan prachtig gedecoreerd zijn met mooie patronen en gouden accenten, waardoor het een vleugje luxe toevoegt aan je tafelsetting.
  2. Aardewerk: Als je op zoek bent naar een rustieke en natuurlijke uitstraling, dan is aardewerk jouw perfecte match. Aardewerk-servies heeft een warme en aardse uitstraling, vaak gekenmerkt door ruwe texturen en ambachtelijke charme. Het voegt een vleugje landelijke elegantie toe aan je tafel en creëert een ontspannen en gezellige sfeer. Met aardewerk kun je traditionele ambachtelijkheid toevoegen aan je maaltijden en de sfeer van de natuur in huis halen.
  3. Stoneware: Voor degenen die op zoek zijn naar servies dat zowel stijlvol als praktisch is, is stoneware de perfecte keuze. Dit type servies staat bekend om zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen krassen en breuken. Stoneware heeft een natuurlijke uitstraling en kan variëren van subtiel tot gedurfd. Het is een uitstekende optie voor dagelijks gebruik en kan zowel in de oven als in de magnetron worden gebruikt. 
  4. Melamine: Als je een vrolijk en speels tintje aan je tafel wilt toevoegen, dan is melamine jouw geheime wapen! Melamine servies is gemaakt van een duurzaam kunststofmateriaal en staat bekend om zijn kleurrijke en levendige ontwerpen. Het is verkrijgbaar in veel verschillende patronen, prints en kleuren, waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om je persoonlijkheid en stijl tot uiting te brengen. Melamine servies is perfect voor informele bijeenkomsten, buitenactiviteiten en zelfs kinderfeestjes. Het is lichtgewicht, onbreekbaar en gemakkelijk schoon te maken.
  5. Bamboe: Voor degenen die streven naar een meer duurzame en milieuvriendelijke levensstijl, is bamboeservies een prachtige keuze. Bamboe staat bekend om zijn snelle groei en hernieuwbare eigenschappen, waardoor het een eco-vriendelijk alternatief is voor traditionele serviesmaterialen. Het heeft een mooie uitstraling met een subtiele, organische textuur en kan variëren van licht tot donker. Bamboeservies is niet alleen stijlvol maar ook lichtgewicht.

Op welk servies kun je maaltijdbox maaltijden serveren?

Als je gaat koken met een maaltijdbox kun je veel verschillende soorten gerechten verwachten. Van Hollandse pot tot de Italiaanse en Oosterse keuken. Het is dan natuurlijk leuk dat je verschillende soorten borden en kommen hebt om je maaltijden op te kunnen serveren. Daarom hebben we hieronder wat suggesties gegeven van soorten borden die je kunt aanschaffen:

  • Ontbijtborden zijn kleinere borden die speciaal ontworpen zijn voor het serveren van ontbijtmaaltijden (handig als je een ontbijtbox hebt). Ze zijn iets kleiner dan dinerborden, waardoor ze perfect zijn voor lichtere maaltijden in de ochtend. Ontbijtborden worden gebruikt voor het serveren van gerechten zoals toast, croissants, bagels, ontbijtgranen, yoghurt, fruit en eieren. Ze kunnen ook handig zijn voor het serveren van voorgerechten tijdens een brunch. 
  • Dinerborden zijn de meest gebruikte borden tijdens maaltijden. Ze zijn bedoeld om hoofdgerechten te serveren, zoals vlees, vis of groenten. Dinerborden hebben meestal een platte vorm met een opstaande rand, die voorkomt dat voedsel van het bord glijdt. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, variërend van standaardformaat tot grotere borden voor royale porties.
  • Pastaborden, ook wel pastaschalen genoemd, zijn speciaal ontworpen voor het serveren van pasta gerechten. Ze hebben meestal een brede, diepe vorm met een verhoogde rand. Deze brede vorm van de pastaborden zorgt ervoor dat de pasta goed verdeeld wordt en gemakkelijk te mengen is met de saus. Pastaborden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de gewenste portiegrootte. Ze zijn vaak iets dieper dan de standaard dinerborden om voldoende ruimte te bieden voor de pasta en eventuele garnering.
  • Gebaksborden zijn kleinere borden die speciaal ontworpen zijn voor het serveren van gebak, taartjes, koekjes en andere zoete lekkernijen. Ze hebben vaak een handzaam formaat, perfect om kleine porties op te presenteren (bijvoorbeeld voor een verjaardagstaart). Gebaksbordjes zijn doorgaans wat kleiner van formaat en hebben een platte of licht opstaande rand.
  • Soepkommen zijn speciaal gemaakt voor het serveren van heerlijke soepen en stoofschotels. Ze hebben een diepe komvormige structuur met een brede opening en soms een handvat of oortjes voor gemakkelijk vasthouden. Soepkommen zijn ideaal voor het serveren van warme en hartige gerechten, waarbij ze voldoende ruimte bieden voor de soep, bouillon, noedels, groenten en andere ingrediënten. 

Feest aan tafel

Als jij extra je best doet in de keuken om een lekkere maaltijd te bereiden, dan is het natuurlijk mooi als je het gerecht kunt serveren op een passend bord. Zorg daarom dat je verschillende soorten servies in huis hebt. Kleine en grote borden in verschillende kleuren en tinten (passend bij het seizoen). Tip: Heb je kinderen in huis? Informeer dan eens naar het speciale kinderservies dat eenvoudig is schoon te maken en sterk/duurzaam is. Daarnaast vinden wij het duurzaamheidsaspect ook erg belangrijk. Kies daarom altijd voor milieuvriendelijke materialen.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.