Wat zijn asperges? Ontdek de lekkerste asperge recepten!

Asperges zijn een veelzijdige en voedzame groente die zowel in de lente als in de zomer wordt geoogst. Ze behoren tot de Asparagaceae familie en zijn wetenschappelijk bekend als Asparagus officinalis. Asperges zijn rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels, waaronder vitamine K, vitamine C, vitamine E, foliumzuur en kalium. De smaken bovendien ook heel erg lekker. Steeds meer maaltijdboxen gebruiken dit ingredient in het voorjaar voor hun recepten. In deze blog bespreken we alles over deze lekkere exclusieve groente, die ook wel het witte goud wordt genoemd. Zowel HelloFresh, Ekomenu, Marley Spoon als ook Green Chef bieden deze weken lekkere recepten aan.

Verschillende soorten asperges

Er zijn veel soorten asperges, maar de drie meest voorkomende zijn groene, witte en paarse asperges. Hoewel deze drie soorten asperges het meest voorkomend zijn, zijn er ook wilde asperges, die kleiner en dunner zijn en een meer uitgesproken smaak hebben. Deze worden vaak in de mediterrane keuken gebruikt. Hieronder kun je meer informatie vinden over de populairste soorten:

Groene asperges

  • Kleur: Groene asperges hebben een levendige groene kleur, wat te danken is aan de blootstelling aan zonlicht tijdens de groei.
  • Smaak: Ze hebben een frisse, licht bittere smaak en zijn knapperig van textuur. De smaak kan variëren afhankelijk van de versheid en de bereidingswijze.
  • Teelt: De groene varianten groeien boven de grond, waardoor ze hun groene kleur krijgen door fotosynthese. Ze worden geoogst wanneer de stengels ongeveer 15-20 cm lang zijn.
  • Gebruik: Ze zijn geschikt voor een breed scala aan gerechten en kunnen worden gekookt, gestoomd, geroosterd, gegrild of gesauteerd.

Witte asperges

  • Kleur: Witte asperges zijn bleek en roomwit van kleur, omdat ze onder de grond worden geteeld en niet worden blootgesteld aan zonlicht.
  • Smaak: Ze zijn over het algemeen milder en zoeter dan groene asperges. De textuur is zacht en romig wanneer ze goed gekookt zijn.
  • Teelt: Om de witte variant te produceren, worden ze bedekt met aarde tijdens de groei om te voorkomen dat ze groen worden door fotosynthese. Dit proces staat bekend als “bleken”.
  • Gebruik: Ze worden meestal geschild voordat ze worden gekookt. Ze kunnen worden gekookt, gestoomd of gesauteerd en worden vaak geserveerd met een romige saus, boter of Hollandaise saus.

Paarse asperges

  • Kleur: Paarse asperges hebben een opvallende paarse kleur, wat te danken is aan anthocyanen, natuurlijke pigmenten met antioxidanteigenschappen.
  • Smaak: Ze zijn over het algemeen zoeter en fruitiger dan groene en witte asperges. De textuur is vergelijkbaar met groene asperges – knapperig en stevig.
  • Teelt: De paarse varianten zijn het resultaat van speciale teeltmethoden en selectief fokken. Ze groeien boven de grond en kunnen iets korter zijn dan groene asperges.
  • Gebruik: Ze kunnen op dezelfde manier worden bereid als groene asperges, hoewel de paarse kleur kan vervagen tijdens het koken. Ze zijn heerlijk rauw in salades of lichtjes gekookt om hun kleur en textuur te behouden.

Asperges bereiden

Asperges zijn een heerlijke en veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. Hier zijn enkele tips voor het bereiden van asperges en verschillende kookmethodes:

Voorbereiding:

  • Wassen: Spoel alles grondig af onder koud water om vuil en zand te verwijderen.
  • Schillen: Witte asperges moeten worden geschild met een dunschiller, beginnend net onder het kopje en werkend naar beneden. Groene en paarse asperges hoeven meestal niet te worden geschild, tenzij ze erg dik of vezelig zijn.
  • Snijden: Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges af, ongeveer 2-3 cm vanaf de onderkant. Dit deel is taai en moeilijk te kauwen.

Verschillende kookmethodes:

  • Koken: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de asperges toe. Kook ze tot ze gaar maar nog steeds knapperig zijn, ongeveer 3-5 minuten, afhankelijk van de dikte. Giet ze af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen en de kleur te behouden.
  • Stomen: Plaats de asperges in een stoommandje boven een pan met kokend water. Stoom ze gedurende 4-6 minuten, afhankelijk van de dikte, tot ze gaar zijn maar nog steeds knapperig. Je kunt ook een speciale stomer gebruiken, die alles goed rechtop houdt om het delicate topje te beschermen.
  • Roosteren: Verwarm de oven voor op 200°C (400°F). Leg de asperges op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden naar wens. Rooster alles gedurende 12-15 minuten, of tot ze gaar zijn en licht goudbruin.
  • Grillen: Verwarm een grill of grillpan voor op middelhoog vuur. Bestrijk de asperges met olie en breng op smaak met zout en peper. Grill het vervolgens gedurende 3-5 minuten aan elke kant, tot ze gaar zijn en grillstrepen hebben.
  • Sauteren: Verhit wat olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de asperges toe en sauteer ze gedurende 5-7 minuten, onder regelmatig roeren, tot ze gaar zijn maar nog steeds knapperig. Breng op smaak met zout, peper en eventuele andere kruiden naar wens.

Reserveren
Deze groenten kunnen op verschillende manieren worden geserveerd, bijvoorbeeld met een klontje boter, een scheutje citroensap, Parmezaanse kaas of een romige saus zoals Hollandaise. Ze zijn ook een uitstekende aanvulling op salades, risotto’s, pasta’s, quiches en soepen.


Aspergeseizoen: Wanneer zijn ze verkrijgbaar?

Het aspergeseizoen is relatief kort, wat bijdraagt aan de populariteit en exclusiviteit van deze smakelijke groente. In de meeste regio’s loopt het aspergeseizoen van eind april tot eind juni, hoewel dit enigszins kan variëren afhankelijk van het klimaat en de weersomstandigheden. Asperges groeien het beste in gematigde klimaten en hebben een koele rustperiode nodig om goed te groeien. Ze worden voornamelijk in het voorjaar geoogst, wanneer de temperatuur stijgt en de planten beginnen te groeien. De oogst begint meestal wanneer de grondtemperatuur ongeveer 10°C (50°F) bereikt en de eerste scheuten door de grond breken. Tijdens het aspergeseizoen worden verse asperges op hun smakelijkst en voedzaamst geacht. Omdat asperges snel hun smaak en textuur verliezen na het oogsten, zijn ze het lekkerst wanneer ze binnen enkele dagen na de oogst worden geconsumeerd. Het aspergeseizoen is dan ook het ideale moment om te genieten van deze groente in allerlei gerechten.

Het hele jaar door verkrijgbaar?
Traditioneel eindigt het aspergeseizoen in veel landen op 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dit markeert het einde van de oogst en geeft de planten de tijd om te herstellen en energie op te slaan voor het volgende seizoen. Buiten het aspergeseizoen zijn asperges vaak nog steeds verkrijgbaar, maar ze worden meestal geïmporteerd uit landen met een warmer klimaat, zoals Peru of Mexico, waar asperges het hele jaar door kunnen worden geteeld. Deze geïmporteerde asperges kunnen echter minder smaakvol en duurder zijn dan de verse, lokaal geteelde asperges die tijdens het seizoen verkrijgbaar zijn.


De 7 lekkerste recepten & maaltijden

Asperges zijn een veelzijdige groente die op vele manieren kan worden bereid en gecombineerd met verschillende ingrediënten. Bij de maaltijdboxen zien we verschillende combinaties voorbij komen. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire gerechten maaltijden met dit bijzondere ingrediënt.

  1. Asperges met Hollandaisesaus: Klassiek en eenvoudig, dit gerecht bestaat uit gestoomde witte of groene asperges geserveerd met een romige Hollandaisesaus. De zachte, rijke saus combineert perfect met de frisse smaak van de groente.
  2. Risotto: Asperges kunnen worden toegevoegd aan een risotto om een romig en smaakvol gerecht te creëren. Snijd alles in stukjes en voeg ze toe aan de risotto tijdens het koken, samen met Parmezaanse kaas, witte wijn en bouillon. Het resultaat is een heerlijk romig en hartig gerecht.
  3. Salade: Een frisse en gezonde optie is een aspergesalade. Combineer blanched of gegrilde asperges met gemengde sla, cherrytomaatjes, gesneden komkommer en een eenvoudige dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper. Je kunt ook andere ingrediënten toevoegen, zoals geitenkaas, noten, of gerookte zalm voor extra smaak en textuur.
  4. Aspergesoep: Aspergesoep is een heerlijke manier om van dit product te genieten. Kook alles in bouillon met wat ui en knoflook, en pureer vervolgens tot een gladde soep. Voeg room toe voor extra romigheid en garneer met fijngehakte bieslook of peterselie. Tip: wist je dat je bij HelloFresh verschillende soepen kunt kiezen?
  5. Quiche: Een quiche met asperges is een geweldig lunch- of dinergerecht. Maak een quichebodem en vul deze met een mengsel van eieren, room, geraspte kaas, en gekookte of geroosterde asperges. Bak de quiche in de oven tot het ei gestold is en de korst goudbruin is. Serveer warm of op kamertemperatuur.
  6. Pasta met asperges en pancetta: Combineer gekookte pasta, zoals penne of spaghetti, met geroosterde asperges, krokant gebakken pancetta, en geraspte Parmezaanse kaas voor een heerlijke en snelle maaltijd. Je kunt ook een scheutje citroensap en wat verse basilicum toevoegen voor extra frisheid.
  7. Gegrilde asperges met prosciutto: Wikkel de groente in dunne plakjes prosciutto en gril ze tot de prosciutto knapperig is en de asperges gaar zijn. Dit gerecht is eenvoudig maar heerlijk en kan worden geserveerd als voorgerecht of bijgerecht.

Wil je nu direct zelf gaan koken? Kies dan een van de maaltijdboxen en bekijk het actuele menu. Je kunt doorgaans namelijk zelf je recepten kiezen. Het kan zijn dat je een kleine premium prijs moet betalen bij o.a. HelloFresh en Ekomenu om de recepten met het witte goud te bestellen. Dat komt omdat de prijs van deze groente behoorlijk hoog is. De afgelopen jaren neemt dit nog verder toe. Dat neemt niet weg dat het niet de moeite waard is om te proberen. Met een maaltijdbox kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met deze groente en zelf ervaren hoe lekker het is. 

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.