Tafel dekken voor het kerstdiner – 10 kersttips!

Ga jij dit jaar gezellig met je familie en/of vrienden aan tafel tijdens een kerstdiner? Dan moet dat natuurlijk wel heel goed worden voorbereid. Los van het kerstmenu zelf heb je natuurlijk veel meer manieren om van het diner een succes te maken. Wanneer jij een kerstbox laat bezorgen ben jij van de kookstress af en kun jij je volledig focussen op alle randzaken. In deze blog delen we een aantal belangrijke tips voor het dekken van de tafel voor een succesvol kerstdiner.

Feestelijke tafel dekken tijdens de kerstdagen

Er zijn een aantal onderdelen die je absoluut niet mag vergeten wanneer jij een tafel gaat dekken tijdens de kerstdagen. Hieronder hebben we deze even kort voor je op een rijtje gezet:

  1. Het juiste servies: Je kunt tegenwoordig heel erg leuke kleuren en vormen servies kopen. Soms zelfs bijpassend bij de gerechten. Belangrijk is dat je voldoende borden en kommen in huis hebt voor elke gast die komt eten. Een mooi groot bord voor het hoofdgerecht en een wat compacter bord voor het voorgerecht bijvoorbeeld. Of mooie soepkommen of lepels voor een tussengerecht. Maak op basis van het kerstdiner vooraf al een keuze zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  2. Feestelijk bestek: Vervolgens heb je ook bijpassend bestek nodig. Kleine vorken en messen voor het voorgerecht (of een lepel voor de soep), en natuurlijk grote messen en vorken voor het hoofdgerecht (en wellicht een steakmes voor het vlees). Vergeet ook zeker niet voldoende kleinere lepeltjes klaar te leggen voor het dessert en de koffie.
  3. Bijpassend glaswerk: Heb jij een wijnbox besteld of losse flessen in huis gehaald? Zorg er dan ook voor dat je aparte glazen hebt voor de witte wijn en rode wijn. Zijn er mensen die bier drinken? Kies dan voor mooie grote feestelijke glazen. Als er een karaf water op tafel staat is het ook handig dat elke gast een kleine glas voor water naast zijn bord heeft staan.
  4. Onderzetters en schalen: Wanneer het eten niet in de keuken op de borden wordt gelegd is het belangrijk dat er voldoende ruimte op tafel is om pannen neer te zetten. Zorg daarbij ook altijd voor onderzetters. Mogelijk kun je wat verschillende grootte verdelen over de tafel, zodat overal wat eten neergezet kan worden.
  5. Naamkaartjes voor kerst: Krijg je vrienden of familie te eten? Maak je tafel dan helemaal af met naamkaartjes. Pak dik papier en schrijf de namen erop, Heb je geen mooi handschrift? In Word vind je veel mooie lettertypes. Gebruik knijpertjes om de naamkaartjes in vast te klemmen. Deze kun je bijvoorbeeld versieren door er een lintje omheen te knopen met daarin een takje tijm, rozemarijn of lavendel. Ruikt heerlijk en ziet er leuk uit. Geen tijd of geen zin om zelf iets te maken? Je kunt ook mooie naamkaartjes bestellen via internet.
  6. Servetringen: Extra warmte tijdens de winter: Als het buiten kouder wordt, maken we het binnen extra gezellig. Bijvoorbeeld met gehaakte servetringen kun je heel sfeervol de tafel dekken. Dus pak restjes wol of koop een mooi bolletje en ga aan de slag. Geen ervaring met zelf servetringen te maken? Je kunt ze ook bestellen bij designwinkels en eetspeciaalzaken. Via Pinterest kun je ook zoeken naar leuke voorbeelden.

Onmisbare kerstattributen en extra tips:

Los van alle bovenstaande basisbenodigdheden zijn er natuurlijk nog andere tips en suggesties waardoor je het geheel naar een hoger feestelijk niveau kunt tillen.

  1. Spullen voor de kinderen: Wil jij dat ook de kinderen een leuke en fijne tijd hebben? Zorg van voor voldoende vermaak. Denk aan een leuke kerst-kleurplaat als de kinderen nog wat kleiner zijn, of voor een leuke film / spelletje voor de wat oudere kinderen.
  2. Sfeervolle muziek: Om iedereen echt in de kerststemming te krijgen moet je natuurlijk wat klassieke kerstmuziek op kunnen zetten. Maak daarom vooraf alvast een leuke lijst met populaire kerstnummers in bijvoorbeeld Spotify.
  3. Tafelversiering: Zeker tijdens de feestdagen is het leuk om de tafel wat extra te versieren. Die kan met kerstballen, slingers, nepsneeuw, takken, bladeren of andere decoratie artikelen. Het voordeel van kartonnen en/of papieren versiering is dat je deze eenvoudig kunt weggooien en recyclen. Ook een mooi tafelkleed mag natuurlijk niet ontbreken.
  4. Maak een tafelschikking: Het wordt nog wel eens vergeten maar ook de tafelschikking kan zorgen voor extra plezier en een goede sfeer. Zet geen mensen naast elkaar die snel uitgepraat zijn, verdeel de kinderen rondom de tafels (naast een volwassene) en zorg voor een leuke dynamiek door ook mensen bij elkaar te zetten die elkaar wat minder vaak zien.

Samenvatting en contact

Zoals je kunt lezen kan jij zelf heel veel doen om het kerstdiner van bijvoorbeeld HelloFresh, Ekomenu, de Krat of Familiebox tot een groot succes te maken. Wat extra sfeer heb je als snel aangebracht met het juiste servies, bestek, tafelkleed en andere kerstversieringen. Heb jij zelf nog meer tips die zeker in deze lijst thuishoren? Neem dan contact met ons op of stuur je suggestie in via Facebook of Instagram.