Hoe maak je een eiersalade?

Eiersalade kan kant-en-klaar in de winkel gekocht worden, maar zelf eiersalade maken is een stuk leuker. Er bestaat geen vast recept voor eiersalade. Eiersalade is een salade die in ieder geval een hard gekookt ei bevat, maar verder kan er volop gevarieerd worden met de ingrediënten. Eiersalade is vooral lekker op een toastje of broodje. Ook kan je het als bijgerecht serveren bij bijvoorbeeld een Ceasar salad. Zelf eiersalade maken is erg makkelijk. Het is goedkoper dan een kant-en-klare eiersalade uit de supermarkt en vaak ook nog eens een stuk lekkerder.

Zelf eiersalade maken

Omdat er geen vast recept bestaat voor een eiersalade, is het leuk om zelf te gaan experimenteren met ingrediënten. De ingrediënten die mensen meestal gebruiken voor het maken van eiersalade hebben de meeste mensen standaard in huis. Behalve een aantal eieren, heb je bijvoorbeeld mayonaise, peper, zout, en ui nodig. Hieronder volgt het recept voor een standaard eiersalade. Makkelijk om zelf te maken en bovendien erg lekker.

Benodigdheden:

 • 5 eieren (hardgekookt)
 • 1 of 2 augurken
 • 1 of 2 eetlepels fijngesneden ui
 • 3 eetlepels mayonaise
 • knoflook
 • chilipoeder
 • cayennepeper
 • zout en peper

Bereiding

Met deze ingrediënten kun je zelf een lekkere eiersalade maken. De bereiding is snel en gemakkelijk. Snij de eieren fijn in kleine stukjes, evenals de augurken. Meng de versneden eieren, augurken en ui met elkaar. Vermeng vervolgens de mayonaise met het geheel. Voeg eventueel een extra lepel mayonaise toe wanneer dit nodig is. Breng het geheel op smaak met de verschillende kruiden en zout. Wees voorzichtig met het chilipoeder en de cayennepeper. De eiersalade wordt snel te scherp als er teveel chilipoeder en cayennepeper wordt gebruikt. Je kunt deze eiersalade in een kwartiertje maken. Bereid de verschillende ingrediënten voor terwijl je de eieren kookt.

Varianten eiersalade
Je kunt een simpele eiersalade maken, maar je kunt ook kiezen voor een rijke eiersalade. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een smakelijke toevoeging aan een eiersalade is bijvoorbeeld vis. Eiersalade gaat erg goed samen met gerookte zalm. Je kunt ook kiezen voor een pittige eiersalade door bijvoorbeeld een klein beetje sambal door de eiersalade te mengen. Experimenteer met verschillende ingrediënten om heerlijke eiersaladevarianten te ontdekken.

Sandwich eiersalade

Een sandwich eiersalade is een heerlijke afwisseling op een saaie boterham met vleeswaren of kaas. Je kunt natuurlijk kant-en-klare eiersalade halen in de supermarkt, maar het is een stuk leuker en lekkerder om zelf de eiersalade te maken. Niet alleen kun je zo een eiersalade maken die precies naar jouw smaak is, ook maak je een eiersalade die veel verser is dan de salade uit de winkel. Lees hieronder hoe je een lekkere sandwich eiersalade kunt maken.

De sandwich eiersalade maken
Er bestaat niet één recept voor eiersalade. Iedereen maakt zijn of haar eiersalade net iets anders. Wel is vrijwel ieder recept gebaseerd op een basisrecept. Voor dit basisrecept voor eiersalade heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 6 eieren
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 1 á 2 eetlepels fijngesneden ui
 • zout en peper

De eieren moet hardgekookt worden. Vervolgens kun je de eieren prakken of fijn snijden. De eieren meng je met de mayonaise en ui. Als de salade nog niet goed plakt, kan er extra mayonaise worden toegevoegd. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Eventueel kun je bijvoorbeeld ook peterselie of bieslook gebruiken om de eiersalade een duidelijkere smaak te geven.

Er zijn daarnaast veel variaties mogelijk op de standaard eiersalade. Maak de eiersalade bijvoorbeeld sterker van smaak door kerrie- en/of paprikapoeder toe te voegen. Ook kun je wat ketchup door de salade mengen voor een sterkere smaak. Met de eiersalade maak je vervolgens een heerlijke sandwich eiersalade.

Tip: rooster het brood eerst
Een sandwich eiersalade is erg lekker wanneer je het brood kort geroosterd hebt. Hierdoor wordt het brood enigszins knapperig en niet slap door de eiersalade. Lichtbruin brood past het beste bij een sandwich eiersalade, maar ook wit of donker brood gaat prima samen met de eiersalade.

Tip 2: voeg een stukje zalm of kip toe
Een lekkere toevoeging op de sandwich eiersalade is een plakje gerookte zalm op de eiersalade. De verschillende smaken van de zalm en eiersalade gaan erg goed samen. Hetzelfde geldt voor gerookte kip of gerookte kalkoen. Gebruik fijngesneden vlees dat je door de eiersalade heen mengt of een plakje vlees. Experimenteer met verschillende kruiden, eiersalade gaat met veel kruiden prima samen.