Is HelloFresh Halal?

Wil jij weten of HelloFresh halal is? Dan moet je beslist deze pagina bekijken. Hieronder wordt door een ervaringsdeskundige uitgelegd wat Halal precies betekend, wat de islamitische eetgewoontes zijn en waarom HelloFresh wel of niet Halal is.

Wat is Halal?

Hoe leg je uit dat je als moslim Halal moet eten en wat houdt het eten van Halal in de praktijk in? Halal betekent het volgen van wat Allah (God) in de Koran heeft geopenbaard en heeft toegestaan, met andere woorden hetgeen wat in de religieuze zin als goed en rein voor de Moslim is verklaard. Het tegenovergestelde van Halal is Haram. Dit betekent kort gezegd al hetgeen wat Allah (God) verboden heeft, oftewel datgene wat als slecht en onrein wordt gezien. (Je kunt hierbij een simpele link leggen naar de 10 geboden. De meeste mensen in je omgeving zullen die wel kennen. Het geeft meteen aan dat er vanuit een geloof leefregels zijn opgelegd die je als mens wel moet volgen en ook niet-gelovige mensen zullen de logica van de 10 geboden begrijpen.)

De eetgewoonte van moslims
Als Moslim ervaar je de Islamitische manier van leven als een allesomvattende leidraad in het leven. Je probeert in je leven zoveel mogelijk het goede te doen en je ver te houden van al wat slecht en verboden is. Allah (God) heeft ons het onderscheidend vermogen tussen goed en fout gegeven en dat maakt ons als mens dan ook zelf verantwoordelijk voor onze goede en slechte daden (in onze handelingen en ons gedrag). Door de begrippen Halal en Haram leer je als mens je nederig op te stellen en je niet te laten leiden door je ego. Je tracht dus als Moslim je leven dusdanig in te richten dat je handelt en je gedraagt in overeenstemming met wat je genadeloze Schepper voor jou als goed heeft bestempeld. De Islam is dus niet alleen maar geloven; het is een levenswijze, die alle aspecten in een menselijk leven omarmt. Je kunt hierbij denken aan de invulling hiervan in o.a. de dagelijkse activiteiten van de Moslim, het persoonlijke gedrag van het individu, de opvoeding, de kledingvoorschriften en dus ook zijn of haar voedsel.

Halal voedsel

Doordat je als mens het onderscheidend vermogen tussen goed en fout hebt gekregen onderwerp je je als Moslim vrijwillig aan de wetten van je Schepper. Wij zien deze wetten niet als een beperking van onze vrijheid, maar als een goede en gezonde invulling van het leven volgens de wil van Allah waarbij er een gezond evenwicht ontstaat tussen het materiële en het spirituele. Een van de geboden wat Halal voedsel betreft is het eten van Halal (bijvoorbeeld rund, kip, lam) dieren die in naam van Allah zijn geslacht. Het is als Moslim van belang dat je stil staat bij wat je eet en dat dit een zegen van Allah is. Zo zijn er ook zaken die verboden zijn en vaak weet je omgeving wel dat je geen varkensvlees mag eten en geen alcohol mag drinken. Waarbij het makkelijker is uit te leggen waarom je geen alcohol mag gebruiken. Je kunt er namelijk dronken van worden. Het uitleggen van het verbod op varkensvlees is vaak wat moeilijker omdat mensen dat vaak toch niet willen begrijpen.

Islamitische voedingsvoorschriften

De Islamitische voedings- en dieetvoorschriften omvatten meer dan alleen voorschriften voor het eten van vlees en een verbod op alcohol. Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen van producten die problemen kunnen opleveren, zoals onder andere kaas, bouillon, sauzen, mayonaise, boter, toetjes, drankjes, e.d. In snoep, kwark en gebak wordt vaak gelatine verwerkt. In bijvoorbeeld kaas zit over het algemeen stremsel uit de lebmaag van een niet ritueel geslacht kalf. Naast stremsel zijn er nog andere ingrediënten, zoals zuursel die in de kaasproductie gebruikt worden die misschien niet Halal is. Ook daar moet je als moslim dus op letten. Dat is best ingewikkeld omdat je als consument niet veel kennis hebt over hoe producten gemaakt worden. Waar het bij een Halal levenswijze om gaat is dat je je leven in richt volgens wat Allah als goed voor je heeft verklaard. Het gebed, de manier van omgang tussen mensen, je manier van kleden en het eten van Halal voeding zijn allemaal manieren om Allah te gedenken. Het is ook handig om te vertellen dat er ook regels zijn voor hoe je en hoeveel je mag eten; dit hoort namelijk ook bij een Halal levenswijze. Een alternatief voor HelloFresh is in dit geval Chef Ali. Hier kun je wel terecht voor Halal gerechten in de maaltijdbox. HelloFresh is niet Halal!