Maaltijdbox Onderzoek: Maaltijdbox boodschappen onderzoek

Maaltijdboxen zijn populair. Op dit moment natuurlijk wel een product dat mensen kopen omdat ze nieuwsgierig zijn. Veelal zijn het de innovators die een maaltijdbox willen proberen. Recentelijk is er een onderzoek gedaan door motivation waarbij het thema maaltijdbox centraal stond. Dit maaltijdbox onderzoek heeft een aantal opmerkelijke conclusies die we in dit artikel kort zullen behandelen. Wie denkt dat weinig mensen bereid zijn om een maaltijdbox aan te schaffen heeft het mis. Wel denken wij dat het nog even kan duren voordat mensen echt vertrouwen krijgen in dit product. In het onderzoek zijn werd onder andere gevraag wat de voordelen en nadelen van een maaltijdbox zijn. Er kwam vervolgens een grote diversiteit aan antwoorden. Duidelijk is wel dat er voor maaltijdbox leveranciers nog een hoop optimalisatie kansen liggen waarmee zij in de toekomst hun product kunnen verbeteren.

Online boodschappen doen in het algemeen?

De eerste vraag die is gesteld in dit onderzoek had betrekking op het algemene thema “online boodschappen doen”: Hoe vaak laat jij de dagelijkse boodschappen thuisbezorgen of haal je deze boodschappen af? 84% van de respondenten gaf aan dit nooit te doen. 9% gaf aan dit een keer per maand te doen. Dit is volgens ons toch een goede ontwikkeling. Andere onderzoeken (ING) laten zien dat slechts 2% van de nederlanders online hun boodschappen doet. Voor maaltijdbox gelden natuurlijk andere cijfers. Als we kijken naar het bestellen van een maaltijdbox of boodschappen, om ze vervolgens af te halen bij een pick-up point, geeft 89% aan dit nooit te doen. 1% van de respondenten zegt dit minimaal 1 keer per week te doen. 14% acht het (zeer) waarschijnlijk in de komende 12 maanden wel of vaker gebruik te maken van thuisbezorging. 7% acht het (zeer) waarschijnlijk in de komende 12 maanden wel of vaker gebruik te maken van een Pick Up Point. Deze cijfers geven duidelijk aan dat we een fikse groei in deze sector kunnen verwachten de komende maanden.

Onderzoek: Hoe bekend zijn maaltijdbox?

In dit onderzoek zijn de 7 meest bekende maaltijdboxen behandeld. Aan consumenten is gevraagd of ze deze boxen kennen, gebruiken of in het verleden gebruikt hebben. Duidelijk is dat HelloFresh en de allerhande box van Albert Heijn hier goed scoren. Qua naamsbekendheid doen deze partijen de beste zaken en dit is natuurlijk logisch. Bijna driekwart van de Nederlanders kent HelloFresh en bijna de helft is bekend met de Allerhande Box. Natuurlijk kennen veel meer mensen de Albert Heijn als supermarkt, echter zijn ze niet bekend met hun maaltijdbox. Dit onderzoek laat verder zien dat de Familiebox een serieus speler in de markt is. Bijna 30% van de Nederlanders is bekend met dit merk.

Wat is er belangrijk bij een maaltijdbox?

Natuurlijk werd er in het onderzoek gevraag wat mensen belangrijk vinden aan een maaltijdbox. Wat moet erin zitten en waar moet het aan voldoen? In onderstaande cirkels vind je 11 vragen met de daarbij horende percentages. De vraag was: Hoe belangrijk vind je onderstaande aspecten bij je (mogelijke) keuze voor een maaltijdbox? Deze vragen zijn alleen gesteld aan de mensen die een abonnement op een maaltijdbox hebben of hadden en/of waarschijnlijk gebruik willen gaan maken van een maaltijdbox. Prijs is zoals verwacht het meest belangrijk aspect, op de voet gevoeld door de box-inhoud. Deze moet volledig zijn en voldoende ingredienten bevatten.

Onderzoek: Waarom zou je een maaltijdbox nemen?

Waarom zou je een maaltijdbox kopen? Die vraag werd aan de mensen gesteld die op dat moment een maaltijdbox gebruikten. 33% geeft aan vanwege de gezonde recepten. Ik hoef zelf niet na te denken over wat ik ga eten zegt 29% van de respondenten. Omdat ik daardoor gevarieerd eet (26%). 25% zegt dat dit komt omdat het elke keer een verrassing is wat er in de box zit. Ook het besparen van tijd is voor 25% van de onderzoek-deelnemers een belangrijke reden. Feit blijft dat je een maaltijdbox pas echt goed kan beoordelen wanneer je er zelf een hebt getest. Pas dan kun je echt een objectief oordeel geven. Dit komt mede door het feit dat maaltijdbox naast gemak ook een stuk inspiratie en “gezondheid” aan de consument kunnen bieden. Dit is vaak moeilijk voor te stellen wanneer je zelf nog geen maaltijdbox hebt getest.

Onderzoek: Waarom zou je geen maaltijdbox nemen?

Natuurlijk werd er aan de mensen gevraagd die op dat moment geen maaltijdbox abonnement hadden, waarom ze geen maaltijdbox hebben of willen gebruiken. Ik doe liever zelf mijn boodschappen geeft 58% van de mensen aan. 57% van de respondenten vind een maaltijdbox veel te duur en zou er daarom geen een willen proberen. 49% geeft aan zelf te willen kiezen wat er gegeten wordt. Het moeten afnemen van een verplicht maaltijdbox abonnement wordt door 32% in dit onderzoek gezien als negatief. Tenslotte gaf 8% van de mensen aan dat de recepten uit een maaltijdbox hun niet aanspreken. In het maaltijdbox onderzoek komt duidelijk naar voren dat traditionele burgers, die weinig openstaan voor verandering, vaak veel negatiever tegenover een maaltijdbox staan in vergelijking met modere consumenten.

Jan Michel

Hallo, mijn naam is Jan Michel. Sinds 2015 ben ik bezig met het verzamelen van informatie over maaltijdboxen. Ik vergelijk de verschillende aanbieders, test de boxen, hou de prijzen in de gaten en schrijf reviews. Daarnaast beantwoord ik alle vragen over de abonnementen, recepten en de actuele kortingsacties. Je kunt mij altijd een mail sturen via info@maaltijdbox.net. Eventueel kun je me ook benaderen via Twitter, Facebook, Instagram of Linkedin.