Wat is een maaltijdbox

Deze website gaat over maaltijdboxen. Een product / concept dat sinds 2015 elk jaar populairder wordt. Veel mensen weten echter niet precies wat het is, wat je kunt verwachten als je er een besteld en waarom je er een zou moeten bestellen. In deze blog vind je daarom een complete uitleg. Om te beginnen geven we eerst de definitie van een maaltijdbox;

De betekenis van een maaltijdbox is een boodschappenpakket dat recepten en verse ingrediënten bevat om verschillende gerechten mee te kunnen koken. Maaltijdboxen worden altijd gratis thuisbezorgd en kunnen online besteld worden. Ze zijn verkrijgbaar voor 2 tot 6 personen en kunnen 2 tot 5 maaltijden per week bevatten. Er zijn veel verschillende aanbieders van boxen die allemaal focussen op een bepaalde doelgroep, levensstijl of smaak.

Wat zijn maaltijdboxen?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd bevat een box verschillende componenten. Om je hiervan een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder alle aspecten even losgetrokken en beschreven. Zo krijg je antwoord op de vraag; wat zit er in een foodbox? Is het compleet of moet ik zelf ook nog boodschappen doen?

 1. Recepten: Elke box bevat receptenkaarten. Dit zijn bladen met kookinstructie. Duidelijk en overzichtelijk wordt er per stap uitgelegd wat je moet doen, vaak ondersteund met foto’s. Ook de klantenservice van de desbetreffende box kan je ondersteunen tijdens het koken. Je hoeft geen chef-kok te zijn om de gerechten te kunnen koken. Ook voor de beginnende keukenprinses is alle te bereiden.
 2. Ingrediënten: Alle benodigde (biologische) ingredienten zijn aanwezig in de box (uitgezonderd peper, zout, suiker, olie en andere basisproducten). Je ontvangt altijd vis, vlees, kip of vleesvervangers bij een vegetarische box. Daarbij krijg je altijd voldoende groenten (soms van het seizoen, uit Nederland of het buitenland). Ook zit er voor de basis altijd bijvoorbeeld rijst, aardappelen of spaghetti in het pakket. Als laatste vindt je diverse kruiden, specerijen en sauzen in de doos om de gerechten meer smaak te geven.
 3. Thuisbezorgd: Het pakket wordt in de basis altijd gratis thuisbezorgd. Er zijn partijen waarbij je ook een box kunt afhalen in de winkel (Allerhande box en Ekomenu). HelloFresh doet de bezorging volledig zelfstandig met eigen bezorgers terwijl bijvoorbeeld Marley Spoon en Familiebox werkten met PostNL en Leen Menken. Vaak ontvang je vooraf een sms of email met de verwachte bezorgtijd. Ook kun je vaak zelf kiezen op welke dag je de maaltijdbox bezorgd wilt hebben (en een voorkeur voor levertijd aangeven).
 4. Verschillende boxen: Er zijn veel verschillende aanbieders en soorten maaltijdboxen. Zo zijn er menu’s speciaal voor vegetarische of veganistische eters. Ook zijn er bedrijven die 100% biologische werken. Daarnaast zijn er boxen voor jongeren, gezinnen met kinderen of juist senioren. Er is voor iedereen wat te kiezen. Het is wel belangrijk dat je de boxen gaat vergelijken om te kijken welke maaltijdbox bij jou past.

Wat is het voordeel van een maaltijdbox

Nu je weet wat een kookbox precies inhoudt ben je misschien al wel heel enthousiast geworden. Je kunt een box via ons met korting bestellen. Het kan ook zijn dat je denkt; leuk zo’n boodschappenpakket, maar wat zijn nu precies de voordelen? Hier hebben wij een klein onderzoek naar gedaan. De resultaten van ons onderzoek hebben we hieronder kort opgesomd.

 • Je hoeft niet zelf maar naar de supermarkt om inkopen te doen
 • Het zoeken naar nieuwe recepten is verleden tijd
 • Je eet nieuwe gerechten die je anders niet zou koken
 • Je bespaart tot wel 5 uur per week aan koken / voorbereiden
 • Kinderen kunnen lekker mee-eten met de familiebox
 • Eenvoudig vegetarische of biologisch eten
 • Mannen kunnen eindelijk hun bijdrage leveren in de keuken
 • Eenvoudige recepten en duidelijke instructies tijdens het koken
 • Maximale afwisseling en gezonder eten met ruime porties